Plava crta
Četvrtak, 28.02.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak 26.2.2019. u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, vlč. Zlatko Hnatešin, koji je inače župni vikar u konkatedrali, predvodio je misno slavlje u okupljenoj studentskoj zajednici skupa sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom. Bila je to posljednja misa uoči nadolazeće korizme i korizmenih seminara.
U svojoj propovijedi vlč. Zlatko je tumačeći evanđelje dana (Mk 9,30-37) istaknuo kako Isus priprema svoje učenike na smrt i uskrsnuće što skroz odgovara ovom razdoblju pred korizmu u kojem se nalazimo. Ovakve Isusove riječi sigurno su uzorkovale potištenost i žalost među učenicima jer su oni sanjali zemaljsko kraljevstvo koje bi Isus uspostavio i razmišljali su kako zauzeti važna mjesta u istome. Naspram toj raspravi o prvenstvu, Isus im pokazuje pravi put, služenje. On želi poučiti apostole, ali i sve koji obnašaju vlast da im temeljne odrednice života trebaju biti poniznost i odricanje. Sam Isus će kao najveći primjer služenja učenicima na posljednjoj večeri oprati noge. Dijete koje Isus grli predstavlja sve one koji su u potrebi u svijetu, bespomoćne i siromašne, one koji nas nikako ne privlače sebi. Prihvatiti dijete znači učiti od njega povjerenje prema stvarnosti, usvajati radost zajedništva bez razmišljanja koja je moja korist od toga svega što činim.
Isto tako, vjerujemo kako svi u svojem okruženju, radnom mjestu, fakultetu dođu bar jednom do pitanja do kojeg su došli i apostoli, tko je među nama najbolji, najsposobniji i najveći. Isus ovome suprostavlja svoj novi pogled na svijet. Čovjek treba biti onaj koji se ne služi drugima, nego ga poslužuje, ne iskorištava druge, nego mu je cilj pomoći tuđi život. Služenje nije jednostavno i podjseća na križ, patnju i teškoće te nas sazigurno ne raduje biti sluga. Način je to života koji ili potpuno prihvatimo ili skroz maknemo od sebe iz straha da će narušiti naše trenutne životne zamisli. No Isus nam upravo u iskrenom služenju s ljubavlju određuje kriterij radosnog i ispunjenog života. Neće to biti lako, zanimljivo i privlačno, bit će to naizgled teži put, ali Gospodin nas hrabri i ne ostavlja same u kušnjama.
Po završetku svete mise uslijedilo je klanjanje i molitva pred Presvetim.

Anamarija Buzgo

Četvrtak, 28.02.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
24
sij
2020

„Tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga”

Hladna studena večer podsjeća nas na zimsku idilu uz večernji ugođaj u dnevnoj sobi. Da…

Plava crta
23
sij
2020

Svjedočanstvo o Božjoj brizi

Hvaljen Isus! Moje ime je Kristina, imam 25 godina i odrasla sam u jednom malom…

Plava crta
20
sij
2020

Zaslužuješ bolji dio

Nema onoga tko voli nešto što je nekvalitetno, loše ili možda neprimjereno. Čovjek je biće…

Plava crta
14
lis
2019

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak akademske godine

U nedjelju 13.listopada 2019. u osječkoj je konkatedrali slavljena Misa zaziva Duha Svetoga uz početak…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.