Plava crta
Četvrtak, 28.02.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak 26.2.2019. u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, vlč. Zlatko Hnatešin, koji je inače župni vikar u konkatedrali, predvodio je misno slavlje u okupljenoj studentskoj zajednici skupa sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom. Bila je to posljednja misa uoči nadolazeće korizme i korizmenih seminara.
U svojoj propovijedi vlč. Zlatko je tumačeći evanđelje dana (Mk 9,30-37) istaknuo kako Isus priprema svoje učenike na smrt i uskrsnuće što skroz odgovara ovom razdoblju pred korizmu u kojem se nalazimo. Ovakve Isusove riječi sigurno su uzorkovale potištenost i žalost među učenicima jer su oni sanjali zemaljsko kraljevstvo koje bi Isus uspostavio i razmišljali su kako zauzeti važna mjesta u istome. Naspram toj raspravi o prvenstvu, Isus im pokazuje pravi put, služenje. On želi poučiti apostole, ali i sve koji obnašaju vlast da im temeljne odrednice života trebaju biti poniznost i odricanje. Sam Isus će kao najveći primjer služenja učenicima na posljednjoj večeri oprati noge. Dijete koje Isus grli predstavlja sve one koji su u potrebi u svijetu, bespomoćne i siromašne, one koji nas nikako ne privlače sebi. Prihvatiti dijete znači učiti od njega povjerenje prema stvarnosti, usvajati radost zajedništva bez razmišljanja koja je moja korist od toga svega što činim.
Isto tako, vjerujemo kako svi u svojem okruženju, radnom mjestu, fakultetu dođu bar jednom do pitanja do kojeg su došli i apostoli, tko je među nama najbolji, najsposobniji i najveći. Isus ovome suprostavlja svoj novi pogled na svijet. Čovjek treba biti onaj koji se ne služi drugima, nego ga poslužuje, ne iskorištava druge, nego mu je cilj pomoći tuđi život. Služenje nije jednostavno i podjseća na križ, patnju i teškoće te nas sazigurno ne raduje biti sluga. Način je to života koji ili potpuno prihvatimo ili skroz maknemo od sebe iz straha da će narušiti naše trenutne životne zamisli. No Isus nam upravo u iskrenom služenju s ljubavlju određuje kriterij radosnog i ispunjenog života. Neće to biti lako, zanimljivo i privlačno, bit će to naizgled teži put, ali Gospodin nas hrabri i ne ostavlja same u kušnjama.
Po završetku svete mise uslijedilo je klanjanje i molitva pred Presvetim.

Anamarija Buzgo

Četvrtak, 28.02.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
15
lip
2020

Misa zahvalnica za kraj akademske godine 2019./2020.

U nedjelju, 14. lipnja 2020. godine u osječkoj konkatedrali slavljena je svečana misa zahvalnica uz…

Plava crta
25
velj
2020

“Obiteljski četvrtak”: Kako uspješno komunicirati i živjeti u braku kad nema biološkog potomstva?

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” i…

Plava crta
7
velj
2020

Zapisi iz volonterskog dnevnika

Volontiranje – Božji dar gdje nam se On sam u svoj svojoj punini otvara u…

Plava crta
24
sij
2020

„Tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga”

Hladna studena večer podsjeća nas na zimsku idilu uz večernji ugođaj u dnevnoj sobi. Da…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.