Duhovno-rekreativni izlet u Sikirevce

by abuzgo

U subotu, 1.svibnja 2021. godine organiziran je duhovno-rekreacijski izlet Udruge DUHOS u zajedništvu s mladima osječke župe Uzvišenja sv. Križa u Sikirevce na izletište “Mlaka” obitelji Živić. Susret je započeo u jutarnjim satima ispred župne crkve sv. Ćirila i Metoda odakle su studenti i mladi krenuli prema Sikirevcima.

U Sikirevcima nas je dočekao vlč. Ivan Živić sa svojim roditeljima te nas je proveo kroz posjed upoznajući nas s povijesti imanja i s njezinim sadržajem koji ono nudi. Potom je uslijedilo misno slavlje koje je predslavio studentski kapelan vlč. Mario Žigman u koncelebraciji s vlč. Ivanom Živićem, župnikom župe sv. Jakova, iz Gunje, te vlč. Matijom Aušićem, župnim vikarom župe Uzvišenja sv. Križa, iz Osijeka, dok je vlč. Mario Brkić, župnik župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja, iz Sarvaša ispovijedao.
U homiliji je vlč. Mario rekao da ono što znamo sigurno o sv. Josipu jest to da je bio ponizan i tih sveta
c. Međutim, svetac koji se zasigurno mučio sa svojim sumnjama. Tako na tragu promišljanja možemo prepoznati Josipove tri sumnje koje su ga morile. Prva sumnja s kojom se susreo sv. Josip je iz ljubavi prema Bogu. Često ćemo pomisliti da su naše sumnje udaljavanje od Boga. Međutim, postoje one dobre sumnje koje nas približavaju Bogu, jer nam pomažu da obrazložimo nadu poziva koja je u nama, a s druge strane pozvani smo propitivati duhove na što nas potiče apostol Pavao. Druga sumnja s kojom se Josip susreo jest sumnja u samoga sebe. Josip je sumnjao u sebe jer se bojao da nije dostojan Marije, odnosno da neće uspjeti zaštititi nju i Dijete od Sotone. I mi se često nađemo u situacijama da sumnjamo u sebe. Uplašimo se da nećemo uspjeti zaštititi dobro jer smo svjesni svojih ograničenosti. Poput sv. Josipa imamo jamstvo Boga koji nam govori ne boj se. Kroz ovaj život ne idemo sami, nego idemo s Bogom. I naposljetku, treća sumnja kod sv. Josipa očituje se kroz napastovanje Sotone koji želi Josipa nagovoriti da iz lažne poniznosti napusti Mariju. I mi smo u iskušenju da iz lažne poniznosti ne djelujemo prema Božjoj volji tako što ćemo odbacivati teškoće i križeve svoga života. Istinska poniznost traži prihvaćanje teškoća. Sveti Josip nam može biti primjer i uzor istinske poniznosti gdje nije dopustio da Sotonino bacanje sjemena sumnji raste u njegovu srcu, već je bio otvoren Bogu i njegovom djelovanju. Budimo i mi oni koji ćemo se otvarati Božjem djelovanju i tako Sotonino sjeme sumnje neće naići na plodno tlo u našem životu.

Nakon svete mise jedan dio mladih zauzeo se oko roštilja, dok su ostali imali priliku igrati razne sportove, družiti se i upoznavati. Nakon ručka u posjeti nam je bio mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u pratnji vlč. Domagoja Lackovića, tajnikom Nadbiskupijskog ordinarijata. U kasnim poslijepodnevnim satima duhovno-rekreativni izlet zaključen je pjesmom i molitvom koju je predvodio studentski kapelan vlč. Mario.

Laura Aračić, Veronika Lončar

Preporučeno