III. korizmeni seminar – Put do Oca

by abuzgo

U utorak, 9. ožujka 2021.u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda održan je treći po redu korizmeni seminar na temu Put do Oca koji je predvodio vlč. Filip Sertić.

Nakon uvodne molitve i pjesme, vlč. Sertić je započeo seminar s naglaskom na važnost molitve srcem kako bismo osjetili snažnu povezanost s Bogom. Usporedio je naše ovozemaljske odnose s odnosom s Bogom, jer ukoliko nekoga poznajemo, onda mu imamo želju doći, sve više i češće prijateljevati s njime. Važna je redovitost u provođenju vremena s Bogom jer po njoj ulazimo u dubinu odnosa i ljubav. Promotrimo li svijet oko sebe i sve što je stvoreno, vidimo savršeni sklad i uređenost te se s pravom možemo pitati što Stvoritelj tek sve čini u nama. Kad spoznamo ono dobro i lijepo u čovjeku, dolazimo i do svog Gospodina. Pogrešno je živjeti u uvjerenju kako moramo biti sveti da bismo došlo do Boga, naprotiv, mi postajemo sveti onda kad dođemo k Bogu. Ne moramo biti pripremljeni da bismo došli k Bogu, On će nas opremiti i pripremiti, a na nama je da odgovorimo Onom tko nas je stvorio. Vlč. Sertić približio nam je područja na koja cilja Đavao, a po uzoru na Isusovu kušnju u pustinji. To su u prvom redu naša moć – tko smo mi i što možemo učiniti, potom mišljenja drugih te ono što posjedujemo. Isus u tim kušnjama odgovora riječima iz Pisma, ostaje ponizan i teži sve dubljim odnosom s Ocem. Nadalje, tu su još tri glavne zamke u koje često upadamo: ima boljih od mene, drugi mogu kritički promišljati o nama i pronalaziti mi mane i ako pogriješim, nisam savršen. Ova razmišljanja valja otresti sa sebe i odricati se tih strahova uz Božju pomoć.

Na samom kraju, vlč. Sertić, izdvojio je deset laži koje se svakodnevno stavljaju pred nas u ovom svijetu, a to su: 1. moram biti savršen, 2. svatko me mora voljeti, 3. nisam sretan ako nije sve kako sam isplanirao, 4. život mora biti lijep, 5. drugi su dužni ispunjavati moja očekivanja, 6. drugi su krivi za moja nezadovoljstva, 7. ja se ne trebam truditi, 8. božju ljubav se mora zaslužiti, 9. ne treba mi milosrđe, mogu se spasiti sam, 10. dobar kršćanin nikad nije ljut, tužan i depresivan. Kako bismo se oslobodili krivih slika i da bismo, doista, poput apostola Ivana mogli reći „Bog je ljubav!“ (1 Iv 4,8), moramo imati jasnoću srca i spoznaju da je Bog taj koji je prisutan kad molimo, da nas On gleda, oblikuje i mijenja, oslobađa strahova i ljudskih obzira. Naše je poslanje pronaći svog Oca.

Nakon korizmenog seminara, uslijedilo je klanjanje i molitva pod križem te prilika za sakrament pomirenja. Korizmeni seminari se nastavljaju idućeg utorka, 16. ožujka 2021. u 20 sati temom „Pandemija korupcije. Jesmo li se cijepili?“, a predvodi je vlč. mr. Drago Marković.

FOTOGALERIJA

Iva Jurčević

Preporučeno