Upoznavanje đakona s djelovanjem studentskog pastorala i udruge DUHOS

by abuzgo

U crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, u utorak, 19. listopada 2021., petorica novozaređenih đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije: Nikola Klemen, Stjepan Krešo, Florijan Zagorščak, Bernard Prelčec i Antun Nikolić te novozaređeni đakon Subotičke biskupije Dušan Balažević, sudjelovali su na redovitom katehetskom susretu utorkom unutar aktivnosti studentskog pastorala i udruge DUHOS.

Susretu je nazočio i nadbiskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. dr. Ilija Dogan, koji je predvodio katehezu o duhovnom pozivu i zvanju. Đakone je prije kateheze primio i ugostio domaći župnik, vlč. Alojz Kovaček, kojemu su bili u koncelebraciji tijekom misnog slavlja, a nakon čega je vlč. Kovaček s njima podijelio svoja svećenička i pastoralna iskustva.

Susret je organizirao vlč. dr. Davor Vuković u okviru programa Đakonske pastoralne godine na kojoj je jedan od predavača, s ciljem upoznavanja đakona s djelovanjem udruge DUHOS i pastorala studenata, te s aktivnostima i susretima koje postoje unutar rada s mladima i studentima.

Molitveno – vjeronaučni susret započeo je uvodnom molitvom i pozdravom vlč. Vukovića, nakon čega je uslijedila kateheza vlč. Ilije Dogana. On je istaknuo kako je vrhunac Božjeg stvaranja čovjek. Bog je smatrao da je dobro da čovjek postoji, a kada je nešto dobro ne treba nam razlog. Temeljni poziv svakog čovjeka je da čini ovaj svijet boljim mjestom. Naš je život usmjeren prema kraljevstvu Božjem i moramo ga već ovdje živjeti. To trebamo činiti tamo gdje jesmo, takvi kakvi jesmo. Netko kao redovnik, svećenik, kao majka ili otac. U tome je istaknuo razliku između poziva i zanimanja. Poziv je nešto što činimo za drugoga, služi kako bi izgradio drugoga, osposobio ga da on ispuni svoj poziv, dok u zanimanju tražimo svoj profit, nešto za sebe, karijeru, zaradu.. Svatko od nas je u tome Božjem planu jedinstven, nezamjenjiv i trebamo tražiti koji je naš poziv, tražiti gdje smo ono što jesmo, gdje ispunjavamo svoju zadaću od Boga danu. Jer Bog nema zamjenu za nekoga od nas, zadatak koji je povjerio svakome od nas ne može ispuniti nitko drugi.

Nakon kateheze vlč. Dogana uslijedilo je svjedočanstvo o vlastitom pozivu đakona Florijana Zagorščaka i Dušana Balaževića, a potom euharistijsko klanjanje koje je predvodio đakon Antun Nikolić, a klanjanje je pjesmom popratio DUHOS band.

Veronika Lončar

Preporučeno