V. korizmeni seminar: Demoni ga poznaju

by abuzgo

U utorak, 22. ožujka u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda posljednji korizmeni seminar za studente i mlade koji nosi naslov „Demoni ga poznaju“ predvodio je vlč. mr. Mario Brkić, župni upravitelj Župe Rođenja sv. Ivama Krstitelja u Sarvašu.

Susret je započeo molitvom, a potom je svoje vlč. Brkić izložio temu za početak čitajući odlomak iz evanđelja (Mk 1, 21-28) napominjući kako ne želimo i ne stavljamo zlo u fokus, nego našeg Spasitelja Isusa Krista. U danom odlomku Isus naučava u sinagogi. Isusovo poučavanje nije bilo kao poučavanje svih drugih. On nije samo prenosio ono što govore pisma. On je onaj od kojega sve to dolazi. Zbog toga su Njegove riječi dirale srca okupljenih, što je izazvalo pobunu kod demona. Da ga demoni poznaju jasno je iz riječi: „Znam tko si: Svetac Božji!“. Da bi to objasnio okupljenima, vlč. Mario povlači paralelu s Ps 106, 16 („Zavidješe tada Mojsiju u taboru, Aronu, kog posveti Jahve.“). Kao što Aron bijaše jedan od velikih svećenika, onaj kojeg posveti Jahve(Svetac Božji), tako je i Krist veliki svećenik, najveći od svih. Onaj koji je položio svoj život za nas, jedini koji je žrtvovao samoga sebe za spas svoga naroda. I demoni to znaju, oni ga poznaju. Bili su Njegova stvorenja, ali su se pobunili i okrenuli protiv Njega.

Demoni se bore za čovjeka, zavode ga i povlače u grijeh, ali sva njihova moć i snaga pala je utjelovljenjem Isusa Krista i Njegovom mukom, smrću i uskrsnućem. Zaključujući, vlč. Brkić rekao je kako je svakom od nas dana slobodna volja, mi imamo slobodu odlučiti se za dobro ili zlo, drugih opcija nema, a odluka je na nama. Pozivajući nas da se oslobodimo zla i pomirimo s Gospodinom jer samo s Njime izmireni i osnaženi možemo pobjeđivati zlo.

Susret je završio molitvom pred križem gdje su okupljeni molili litanije i molitvu sv. Mihaelu, a nakon toga je uslijedila i prilika za pojedinačni blagoslov.

FOTOALBUM

Veronika Lončar

Preporučeno