1. korizmeni seminar: Oprost – tri etape razvoja srca

by abuzgo

U utorak, 8. ožujka 2022. u organizaciji udruge Duhos započeo je ciklus korizmenih seminara pod naslovom Stopama kroz pustinju u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku. Prvi susret na temu Oprost – tri etape razvoja srca održao je p. dr. Arkadiusz Krasicki, CSSp, nekadašnji studentski kapelan u Osijeku.

Na početku susreta, uvodnu molitvu predvodio je vlč. Mario Žigman, studentski kapelan. Nakon njega pater Arek, kao uvod u temu, istaknuo je važnost oprosta i kako i sami trebamo opraštati jer je i nama Bog oprostio, a sigurno je bio ranjeniji nego li mi. Okupljenima je dao primjer iz vlastitog života gdje se nekoliko godina borio s nemogućnošću oprosta koji ga je zarobljavao, udaljavao od ljudi kojima nije mogao oprostiti i kojima je zamjerao pogreške i propuste. Da smo nekome oprostili prepoznajemo po tome kada tu osobu možemo blagoslivljati, kada želimo da Gospodin sve dobro izlije na nju. Oprost će nama onda donijeti slobodu i mir.

Prva od tri etape razvoja je ona u kojoj se odričemo zemaljskoga srca, gledamo u veće dobro te odustajemo od svega što nas sprječava na putu do raja. Druga je etapa ljubiti svoje neprijatelje. Na uvredu ne uzvraćati uvredom, nego biti spreman još više i podnijeti, davati i ne očekivati ništa za uzvrat. I na koncu, Isus nas poziva na darivanje kao treću etapu razvoja. Uvijek darivati još više, a Gospodin će uzvraćati.

Na kraju je uslijedilo klanjanje križu. Molitvu je također predvodio pater Arek. Molio je da u Gospodinovim ranama pronađemo utjehu, da ih promatramo i da molimo Gospodina za svoje boli, brige, rane i milost kako bi i sami mogli opraštati.

Korizmeni seminari nastavljaju se 15. ožujka 2022. kada će vlč. dr. Ilija Dogan predvoditi temu: Tvoja volja jest moj mir – Kako otkriti Božji plan u mome životu.

FOTOGRAFIJE

Veronika Lončar

Preporučeno