Duhovna obnova za krizmanike u Lovasu

by abuzgo

U subotu, 21. svibnja 2021. u Župi sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu održana je duhovna obnova za krizmenike koju je predvodio vlč. Mario Žigman sa studentima. Tema duhovne obnove bile su riječi sv. Faustine Kowalske :„ Sva moja snaga u Tebi je!“.

Program je započeo okupljanjem u crkvi u 15:00 kada su krizmenicima podijeljene sličice Milosrdnog Isusa s načinom kako se moli krunica Božjeg milosrđa. Studentski kapelan vlč. Mario Žigman pozdravio je krizmenike i njihovog župnika vlč. Marina Putilina te predstavio rad i djelovanje udruge Duhos. Također, upoznao je mlade sa životom i djelom sv. Faustine, kako je nastala pobožnost Božjem milosrđu i kako se proširila. Na početku je vlč. Žigman pitao okupljene jesu li ikada čuli za poljsku sveticu. Naglasio je da joj je kršteno ime bilo Helena i da je svako jutro i večer molila časoslov blažene Djevice Marije. U svom nagovoru je naglasio važnost euharistije, čija je sv. Faustina bila gorljiva štovateljica, čije su oči blistale od radosti dok je promatrala Presveti Oltarski Sakrament. Spomenuo je svetičin dnevnik u kojoj navodi jedan događaj gdje se svetici ruga druga časna sestra i naziva ju „princezom“. Na to sestra Faustina odgovori ponosno: „I jesam ‘princeza’! Danas sam primila Gospodina u svetoj pričesti i Kraljevska krv kola u meni!” Vlč. Žigman naglašava da smo svi mi prinčevi i princeze svaki puta kada primimo pričest. Po završetku kratke kateheze svi zajedno su izmolili krunicu Božjem milosrđu.
Nakon nagovora uslijedile su kreativne igre upoznavanja za krizmenike koje su animirale članice Duhos-a. Nakon toga su se krizmenici podijelili u 3 skupine te zajedno s voditeljima radionica raspravljali o temama iz dnevika sv. Faustine, iskazali su svoju kreativnost pri crtanju kratkog stripa i kratkom predstavljanju radionica.

U prvoj radionici krizmenici su obrađivali temu smisao života i smrti. Istaknuli su da smrt daje smisao života. Kroz strip su prikazali prisutnost Isusa u našim životima i da se smrti ne treba bojati ako vjerujemo u njega. Poslužili su se citatom sv. Pavla Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? (1 Kor 15, 55). Objasnili su da se sv. Pavao izrugivao smrti jer s vjerom u život vječni ona je ništa. Na kraju su zaključili da treba težiti ispunjenju volje Božje te onoga što nam je on pripremio jer smisao života je doći u život vječni.

Tema druge radionice je bila Sotona. Oni su svoju radionicu započeli od samoga početka, od nastanka zemlje kada je Bog razdijelio svjetlost od tame i tada stvorio i anđele. Anđeli su duhovna bića koja služe Bogu, među njima se isticao Lucifer. On je zbog svoje oholosti odbio sudjelovati u slavi Božjoj služeći čovjeku, time je odabrao mržnju umjesto ljubavi. Izbačen je s neba te je zaveo čovjeka želeći se osvetiti Bogu, a to čini i danas. Čovjek mu se svojom snagom ne može oduprijeti, nego samo uz pomoć Boga, kroz molitvu, sakramente i čineći dobro. Đavao se ne može spasiti jer se ne može i ne želi spasiti, njega se ne trebamo bojati jer smo s Bogom i pred Bogom. Kroz strip su prikazali s jedne strane križa zlo, a s druge strane dobro.

Treća radionica promišljala je o ispovijedi. Za dobru ispovijed važna je i dobra priprema za ispovijed, a ona sadrži iskrenost, ispit savjesti, poslušnost, poniznost, otvorenost te molitvu za ispovjednika kako bi Isus progovorio kroz njega. Vrlo važno je razmišljati prije ispovijedi o 7 glavnih grijeha. U ispovjedaonici kroz svećenika zapravo progovara Isus. Prisjetili su se Isusovih riječi iz Dnevnika sv. Faustine .“ Kad god ideš na sv. ispovijed s potpunim pouzdanjem uroni u moje milosrđe da bih mogao u tvoju dušu uliti izobilje svoje milosti. I znaj sada te u ispovijedi ja sâm čekam u ispovjedaonici; svećenikom se služim samo kao zaklonom, a ja sâm djelujem u duši.“ Nakon ispovijedi osjećamo se slobodno, zato što je Bog milosrdan i pun ljubavi prema nama unatoč padovima i grijesima koje radimo iznova. Treća grupa je kroz strip prikazala sve etape ispovijedi.

Nakon izlaganja svih grupa došla je na red natjecateljska igra „igra iznenađenja“. Krizmenici su se podijelili u skupine te se natjecali tko će prije „otpuhati“ čašu sa zrakom iz balona koji su napuhali.

Po završetku vrlo zanimljive igre, u 18:00 uslijedila je Sveta misa. Svetoj misi prisustvovali su krizmenici i njihovi roditelji te prvopričesnici i njihovi roditelji. Misno slavlje je predvodio vlč. Putilin uz koncelebraciju vlč. Žigmana. U svojoj homiliji župnik vlč. Putilin tumačeći Božju riječ postavio je pitanje: Tko je svijet koji nas mrzi? Svi smo mi dio ovoga svijeta, ali oni koji su Kristovi imaju drugačije ponašanje od ostatka ovoga svijeta. Teško je biti drugačiji i to je ono što svijet ne podnosi. Zbog toga što smo drugačiji ljudi će nas mrziti jer ne njegujemo njihove osobne vrednote, već Božje vrednote. No, možemo biti Isusovi tako što ćemo slušati njegove zapovijedi. One su nam putokaz koji vodi do Boga i čine nas drugačijima od svijeta. Samo uz Božju riječ moći ćemo biti Božji. Božja riječ će nam dati snagu da podnesemo težinu mržnje ovoga svijeta. Za to vrijeme, župnik se obratio i prvopričesnicima ohrabrujući ih u slušanju i čitanju Božje riječi koja je poput prometnih znakova. Božja riječ nam govori kada trebamo usporiti, kada možemo ubrzati, kada je zavoj. Ona nas navigira kako bismo sigurno stigli do cilja. Po završetku homilije župnik je imao kratak obred u kojemu je prvopričesnicima predao Sveto pismo i potaknuo ih da ono što sada primaju mogu ispovijedati svojim životom.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio vlč. Žigman. Tijekom klanjanja svatko je imao priliku napisati molitvenu nakanu na papirić u obliku ribice te doći pred Presveto koje se nalazilo u drvenoj lađi te ribicu postaviti na mrežu koja se nalazila podno lađe. Misno slavlje i klanjanje animirao je dio mladih iz Duhos benda. Na samom kraju krizmenici su se okupili u župnoj dvorani te je uslijedio kviz znanja o svemu što su naučili kroz dan. Prva tri natjecatelja osvojili su nagrade: Verbum izdanje Mali princ i krunica, majica, rokovnik, Novi zavjet i narukvica.

Marija Magdalena Babić

Preporučeno