Duhovno-rekreativni izlet u Sikirevce

by abuzgo

U nedjelju, 1. svibnja 2022. godine organiziran je duhovno-rekreativni izlet studenata i mladih s područja Osijeka u Sikirevce na izletište “Mlaka” obitelji Živić. Po dolasku u Sikirevce mladi su imali priliku kratko obići izletište, a potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman.

Vlč. Žigman svoju je homiliju započeo promišljanjem o našim prekršenim obećanjima ili izdajama koje smo učinili. Svi se trudimo nikoga ne iznevjeriti, posebice nama drage osobe, a ako bi se to i dogodilo, činimo sve što je moguće kako bismo vratili njihovo povjerenje i dobili oprost. Ako smo iskreni, možemo se prisjetiti vremena kada smo iznevjerili Isusa. Bilo je dana kada smo rekli ili učinili nešto što se Gospodinu nije svidjelo, odnosno nije bilo u skladu s Kristovim riječima. U Evanđelju susrećemo Petra koji je to isto učinio, iznevjerio je Gospodina u najbitnijem trenutku. Iako je bio Isusova desna ruka i sudjelovao u svim najvažnijim događajima, iako je prvi prepoznao Isusov identitet kada je rekao da je on Krist Pomazanik, Sin Boga živoga, tri je puta zatajio Isusa. Petar je mogao vjerovati i osjetiti da mu je Isus oprostio, no zasigurno je i dalje razmišljao o tome kako nema šanse da bi ga Uskrsli htio natrag u svom timu. Nema šanse da se njegov odnos s Gospodinom ponovno obnovi jer ga je tri puta izdao.
Možda i mi danas tako često razmišljamo, govorimo da nas Bog ne želi u svome timu jer smo ga više puta izdali i iznevjerili. No, susret uz Tiberijadsko more pokazuje da smo i mi i Petar u krivu. Uz vatru Petar izdaje Isusa, a uz vatru Isus oprašta Petru. Petrov odnos s Isusom se ponovno obnavlja, a Isus ga vraća u svoj tim i povjerava mu istu zadaću i ulogu koju mu je povjerio i prvi puta. To je istina koja nam govori da ako smo iznevjerili Gospodina u prošlosti, može nam biti oprošteno i ponovno možemo biti vraćeni njegovoj službi, onom prvom zadatku i poslanju koji je Isus priredio za nas.

Vlč. Žigman ističe kako je na Isusovo pitanje ljubiš li me, Petar rekao da ga voli jer je svjestan svoje manjkave ljubavi i da ga ne može ljubiti onako kako Krist njega ljubi, ali unatoč toj nesavršenosti Petar govori da ga voli i da ga želi svim srcem ljubiti, iako ga je iznevjerio. U Petru i mi možemo vidjeti sebe, i mi govorimo iste ove riječi da ga volimo. Po Petru se i mi kajemo, ali ne očajavamo i ne želimo prikrivati svoju slabost. Po Petru Isus i nama povjerava da budemo suradnici u širenju njegova kraljevstva, jednako kako je to bio sv. Josip. Surađivao je s Bogom iako je bio slab, iako se bojao, ali nije odustajao od Božjega poziva da surađuje s Bogom i da s njime marljivo radi na spasenju čovjeka.

Vlč. Žigman zaključuje kako smo i sami pozvani ugledati se u taj primjer da djelujemo samozatajno, povučeno, skrovito i da unatoč našim izdajama, ipak ne očajavamo, da ih ne poričemo i da ne odustajemo od suradnje s Bogom jer nema te izdaje koja će narušiti Isusovu ljubav prema nama.

Nakon svete mise uslijedila je priprema ručka te prilika igranja raznih sportova, društvenih igara, međusobnog upoznavanja, zajedničke molitve i pjesme. U kasnim poslijepodnevnim satima duhovno-rekreativni izlet zaključen je zajedničkim fotografiranjem i molitvom.

FOTOGRAFIJE

Antea Djaković

Preporučeno