Hodočašće u Aljmaš – 8.10.2022.

by abuzgo

U subotu 8. listopada 2022. održano je hodočašće u svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Hodočasnici su bili studenti udruge DUHOS i mladi. Nakon zajedničke molitve u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku mladi su se sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom uputili do svetišta u Aljmaš. Putem se molila krunica, mladi su se međusobno upoznavali i razgovarali, a cijelim putem bilo je moguće ispovijediti se.

U Župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, mlade je skupa sa svojim župljanima dočekao župni upravitelj vlč. Nino Perica koji nam je govorio o župi i njezinoj povijesti. Mladi su potom izmolili Lauretanske litanije u kojima su u molitvi preporučili župu i župnika te sve naše svećenike i biskupe. Nakon okrepe mladi su nastavili hod do Aljmaša.

Dolaskom u svetište Gospe od Utočišta, slijedilo je euharistijsko slavlje. Na euharistijskom slavlju, crkva je bila ispunjena učenicima Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku te studentima iz udruge DUHOS i mladima. Okupljene je pozdravio vlč. dr. Tomislav Ćurić, župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu izrazivši svoju zahvalnost i radost što je crkva ispunjena tolikim mladima. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Davor Vuković, sveučilišni kapelan i profesor na KBF-u u Đakovu, a koncelebrirali su vlč. Mario Žigman, župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, o. Sebastijan Šujević DI, ravnatelj IKG u Osijeku i p. Boris Jozić DI, vjeroučitelj u IKG u Osijeku.

U svojoj propovijedi vlč. Davor Vuković istaknuo je koliko je vjera važna u životu. U prvoj točki naglašava da vjera spašava, isjcjeljuje, daje snagu. Odgovarajući na pitanje što je vjera ističe da je ona povjerenje i predanje Bogu. Povjerenje u Boga da ljubi, vodi život, da ima plan za nas. Veći korak vjere jest predanje i pouzdanje u Boga. Vjera daje novi horizont životu. Kako hraniti vjeru? Odgovor je molitvom, čitanjem Svetog pisma i tako čuvati riječ Božju, nedjeljnom euharistijom i sakramentima. Iz te vjere suočavamo se za svojim dužnostima, obvezama, zadaćama. Po vjeri dobivamo snagu i spoznaju da nismo sami u svemu što činimo.

U drugoj točki vlč. Vuković govori da iz takve vjere dolazi upornost, ustrajnost i strpljivost. Treća točka propovijedi odnosi se na zahvalnost i vjeru koja ozdravlja. Na svemu treba zahvaljivati jer sve dolazi od Boga. Zahvalnost donosi bolje raspoloženje, to je ne samo vjerska činjenica već i psihološka, te donosi volju i motivaciju. Tako dolazimo do poniznosti u kojoj nam je najveći uzor majčica Marija, koja u svojoj poniznosti zahvaljuje Bogu i predaje Mu se jer je pogledao na neznatnost službenice svoje. Važna misao jest da se Bog oholima protivi, a poniznima udjeljuje svoju obilnu milost. Nakon mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje učenika Isusovačke klasične gimnazije i mladih te ručak i povratak u Osijek.

Magdalena Žabić

Preporučeno