Prvi susret Duhosa u novoj akademskoj godini

by abuzgo

U utorak, 4. listopada u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda započeli su studentski susreti, kateheze i klanjanja za mlade u novoj akademskoj godini. Prvi susret na temu Moliš, a On šuti predvodio je vlč. Mario Žigman, župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a pjesmom i slavljenjem animirao Duhos bend.

Vlč. Žigman posvjedočio je da ljudi često govore kako imaju osjećaj kao da ih Bog ne čuje, da ne odgovara na njihove molitve te da promišljaju zašto uopće onda moliti. Sveto pismo pokazuje da je Bogu stalo do nas i da želi da mu se molimo. Božja nam riječ donosi pet ključeva po kojemu možemo vidjeti da nas Bog čuje i daje svoj odgovor.

Prvi od njih je taj da tražimo od Boga ono što nam je potrebno. Premda Bog zna što nam je potrebno prije nego što ga zamolimo, moleći i tražeći od njega ono što nam je potrebno mi pokazujemo Bogu da sami uviđamo potrebu za njegovom pomoći i intervencijom i da stvarno želimo njegovu pomoć.

Drugi ključ da bi naša molitva bila uslišana jest imati vjeru u Boga. Ako želimo da Bog odgovori na naše molitve, moramo imati duboku vjeru u Božje postojanje, njegova obećanja, njegovu ljubav i njegovu neograničenu moć da odgovori na naše molitve.

Treći ključ o kojem progovara vlč. Žigman jest tražiti Božju volju. Često nam je to teška tema, ali s druge strane tako je jednostavna. Bog nam otkriva svoju volju na stranicama Svetog pisma, otkriva nam zakone koji objašnjavaju smjernice kako on želi da živimo. Njegova je volja da razumijemo istinu o svrsi života i da tražimo obećanja koja nam je ostavio u Svetom pismu. Ako dođemo k njemu tražeći bilo što što je po njegovoj volji, on nas čuje. Međutim, Bog ne obećava da će odgovoriti na svaku molitvu točno onako kako ga molimo. Bog odgovara na tri načina i zapravo nikada ne šuti. Bog odgovara na tri načina. Prvo Bog kaže da, te našu molitvu odmah usliša. Drugo Bog kaže da, ali ne još. Želi uslišati našu molitvu ali ne odmah, već u svoje vrijeme. I treće Bog kaže ne jer ima nešto bolje za nas.

Ovo nam pokazuje da naš Bog čuje i odgovara na naše molitve te da budemo ustrajni u molitvi osluškujući poticaje Duha po kojemu Bog daje svoje odgovore i po kojemu razumijemo Božju istinu.

Vlč. Žigman potom objašnjava četvrti ključ, a to je poslušnost Bogu koji želi da ga slušamo. Dao nam je svoje zapovijedi i zakone kako bi nas uputio u načela življenja koja će nas dovesti do sreće za kojom svi tragamo.

Peti, posljednji ključ je tražiti u Isusovo ime. I naše molitve u liturgiji završavaju tako što kažemo: po Kristu… po Gospodinu našem… Tražimo li u Isusovo ime, tražimo to s Božjim autoritetom. Isus želi da pred Oca dolazimo u njegovo ime. Kada dolazimo u Isusovo ime, pokoravamo se njegovoj volji i pokazujemo da želimo imati isti odnos s našim Ocem kakav ima i on.
Susret je nastavljen euharistijskim klanjanjem, prilikom za svetu ispovijed te druženjem u župnoj dvorani. Susreti se nastavljaju svakog utorka u 20h.
A. Buzgo

Preporučeno