1. korizmeni susret – Tko sam ja?

by abuzgo

U utorak, 28. veljače 2023. godine u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda započeli su korizmeni susreti pod nazivom “Gdje sam ja?”. Prvi korizmeni susret naslovljen “Tko sam ja?” predvodio je fr. Ivan Dominik Iličić OP, studentski kapelan iz Rijeke. Prvi korizmeni susret bio je ujedno i misno slavlje koje je predvodio fr. Iličić, a koncelebrirao je vlč. Mario Žigman, studentski kapelan i župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu.

Tijekom propovijedi fr. Iličić progovarao je o našem istinskom identitetu. Bog nam je u Isusu Kristu objavio sebe, tko je i kakav je on, ali i tko je čovjek i kakav čovjek može postati po njegovoj milosti. Nema ništa ljepšeg nego otkriti sebe po Božjem planu, otkriti sebe kao njegovo remek djelo. Svatko od nas je jedinstven, neponovljiv i bez i jednog od nas svijet bi bio drugačiji. Fr. Iličić istaknuo je riječima bl. Carla Acutisa kako se svi rodimo kao originali, ali često umiremo kao kopije jer kopiramo druge i ono što svijet cijeni. Često se varamo tako što temeljimo svoju vrijednost na nečem izvanjskom, na diplomama, uspjehu, onome što posjedujemo i mislimo da time više vrijedimo. Zapravo se lažemo i opterećujemo se time jer vrijedimo jer smo neponovljivi i od Boga ljubljeni, ne jer nešto imamo.

Također, često se izgubimo misleći da nas Bog ne ljubi nakon grijeha. Možemo mi biti najgrešniji, ali time se ne umanjuje Božja ljubav prema nama. On nas ne ostavlja, ljubi nas i želi da mu se vratimo. Kada s Bogom surađujemo, dublje ga upoznajemo i želimo vidjeti što traži za naš život, onda sve dublje otkrivamo pravoga sebe koji postaje sve slobodniji u srcu, manje navezan na ljudske obzire, tuđe i vlastite etikete i sve svjesniji pravog identiteta. Tada ispunjeni tom milošću i radošću želimo ljubiti i druge, ne možemo tu ljubav čuvati samo za sebe. Tako se širila Radosna vijest u prvoj crkvi, njihova ljubav nije se mogla zatvoriti, zapalila je druga srca i takvim se načinom širi do danas. Uvijek je dakle bitan čovjek koji je svjedok Božje ljubavi i koji ju svjedoči drugima. Bog se danas često služi ljudima stoga je fr. Iličić pozvao okupljene da zahvale na svim onima po kojima je Bog progovarao i djelovao u našem životu.

Fr. Iličić pojasnio je i kako Bog postaje opipljiv kroz ljudsko tijelo, kroz one muškarce i žene koji su otvoreni Duhu Svetom. Duh sveti potom donosi plodove kroz naš život i oni postaju vidljivi kroz naše tijelo. Ljubav, radost i mir su vidljivi, oni se vide na našim licima, ne moramo ponekad ništa ni govori, drugi će prepoznati čime zračimo. Po svojim snagama, riječima ili osobnošću mi ne možemo nikoga promijeniti. Netko može biti najbolji govornik, a da opet ne može dotaknuti nečije srce. Nitko se neće promijeniti ako nema sile Duha Svetoga. Ako Duh Sveti djeluje, onda on dotiče i mijenja, a da mi za to često i ne znamo. Tu pak istinu Đavao želi sakriti, želi sakriti naš pravi identitet i zato nas napastuje. On zna da kada otkrijemo Božji plan za naš život i svoj pravi identitet, kada znamo tko smo i koliko smo ljubljeni, gubi bitku, a kroz nas gubi i druge ljude jer Bog kroz nas djeluje. Fr. Iličić potaknuo je također da razmotrimo svoj život u kontekstu plodova Duha Svetoga i hvalospjeva ljubavi. Imamo li pojedine plodove ili ne, kakva je naša ljubav i da po tome molimo Gospodina da nas pripremi naša srca i daruje sve ono što nam je još potrebno, da osnaži našu ljubav i učini nas još dublje po svom srcu.
Na završetku promišljanja fr. Iličić je mladima iznio primjer bl. Pier Giorgio Frassatija, mladića koji se kao student istaknuo redovitim odlaskom na svetu misu, uz polaganje ispita često je čitao teološke knjige, pomagao roditeljima, hodočastio, planinario, skijao, družio se, pokrenuo različite inicijative u Torinu, gotovo svakodnevno obilazio siromahe. Nekoliko tisuća siromaha na njegovu pogrebu, obraćenja i čudesa po njegovu zagovoru primjer su i poticaj i za naše živote, da i mi možemo biti sveti, ne naravno na isti način, ali da radimo na vlastitoj svetosti. Bog želi da svi budemo sveti, da djeluje kroz nas i kao pojedince, ali i u zajednici kroz ljude koji se ljube Kristovom ljubavlju, da to bude vidljivo drugim mladima koji su bez nade, fokusirani na nebitne stvari, koji nemaju životni smisao, a ipak u dubini sebe vape za Bogom. Ako budemo duboko svjesni tog pravog identiteta mnogi mladi preko nas poželjeti naći taj dublji smisao koji nam Krist daje.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred križem koje je predvodio fr. Ivan Dominik Iličić, a susret je animirao Duhos band. Nakon mise uslijedila je prilika za sakrament svete ispovijedi i zajedničko druženje.

Korizmeni susreti nastavljaju se u utorak, 7.3.2023. temom „Prijatelji i neprijatelji“ koju će predvoditi vlč. dr. Josip Bošnjaković.
FOTOGRAFIJE

Antea Djaković, Anamarija Buzgo

Preporučeno