2. korizmeni susret: Prijatelji i neprijatelji

by abuzgo

U utorak 7. ožujka u organizaciji udruge Duhos nastavljen je ciklus korizmenih susreta u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda. Drugi susret naslovljen „Prijatelji i neprijatelji” održao je vlč. dr. Josip Bošnjaković, profesor KBF-u u Đakovu i psihoterapeut.

Uvodnu molitvu na početku susreta predvodio je studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a nakon njega o prijateljima i neprijateljima u našim životima progovorio je vlč. dr. Josip Bošnjaković. Nakon uvodnoga razmatranja okupljenih o tome što im je važno kod drugih ljudi koji su im prijatelji te što karakterizira njih kao prijatelje drugima, vlč. dr. Josip Bošnjaković predstavio je četiri životne pozicije s prijateljima i neprijateljima. Prva pozicija „ja nisam u redu, ti jesi u redu“ opisuje osobe koje se samo s drugim osobama mogu osjećati dobro, odnosno osobe koje su ovisne o drugima. Druga pozicija „ja jesam u redu, ti nisi u redu“ ocrtava osobe koje idealiziraju sebe i prikazuju se iznad svojih mogućnosti, osobe koje su preosjetljive na kritike i osobe koje obezvređuju i omalovažavaju druge. Treća pozicija „nitko nije u redu“ opisuje osobe koje se nalaze u stavu mržnje te, kako ne mogu poštovati sebe, tako ne mogu poštovati ni drugoga. Te su tri pozicije one u kojima će teže doći do ostvarivanja i održavanja prijateljstva, objašnjava vlč. dr. Josip Bošnjaković te nastavlja kako je upravo četvrta pozicija „svi smo u redu“ jedini pravi temelj zdravoga prijateljstva. Nakon što je okupljenima predstavio životne pozicije s prijateljima i neprijateljima, vlč. dr. Josip Bošnjaković istaknuo je kako je potpuna ljubav spoj intimnosti, odnosno potpunog otvaranja drugoj osobi, odanosti, odnosno poveznice koja nastaje nakon međusobnog otvaranja osoba te strasti, odnosno ljubavi između muškarca i žene. Kod prijateljstva je prisutna samo intimnost i odanost koje s godinama rastu, za razliku od strasti koja s godinama opada. Nakon toga okupljenima je vlč. dr. Josip Bošnjaković opisao kako je ljepota Isusove ljubavi i prijateljstva prema nama upravo u tome što je On nas odabrao da budemo s Njim i to bez ikakvih uvjeta. Tako primjerice apostol Petar ne plače zbog krivnje što je izdao Isusa, već zato što je shvatio kakvu je Ljubav zatajio. Petrov plač trenutak je spoznaje Božje ljubavi prema njemu, navodi vlč. dr. Josip Bošnjaković. Veličina Isusove ljubavi prema čovjeku vidljiva je i u trenutku u kojem Juda Iškariotski izdaje Isusa i kojega Isus, unatoč tomu što ga je izdao, naziva prijateljem. Vlč. dr. Josip Bošnjaković zaključuje kako je vrhunac kršćanstva upravo ljubiti svoje neprijatelje, a ljubiti ih se može tako što im se neće dozvoliti da svojim djelovanjem doprinesu tomu da manje volimo sebe.

Nakon vjeronauka uslijedilo je klanjanje križu koje je također predvodio vlč. dr. Josip Bošnjaković. Korizmeni susreti nastavljaju se 14. ožujka s predavanjem vlč. mr. Stjepana Matezovića o ljubavi i mržnji.
FOTOGRAFIJE

Matija Minarik

Preporučeno