Plava crta
Četvrtak, 4.05.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

Imaš bojnog konja koji se zove studij: tisuću si puta već nakanio dobro iskoristiti vrijeme, a ipak te rastrese i najmanja sitnica. Katkada si umoran od sebe samoga zbog pomanjkanja volje koju pokazuješ, iako svaki dan počinješ ispočetka. Jesi li pokušao prikazati svoj studij za konkretne apostolske nakane?

Čini se, rekao si mi, da svi grijesi čekaju prvi čas besposlice. Ta sama besposlica mora da je već grijeh. Onaj koji se posvetio radu za Krista, ne smije imati ni jednog slobodnog trenutka. Odmor, naime, ne znači nerad: to je samo opuštanje manje napornim radom.Ako Bogu trebaš služiti svojom inteligencijom, studij je za tebe ozbiljna obveza.

>> Pronađi svoju molitvu prije učenja

Uvjeri se: potrebno je da sebe dobro izgradiš, imajući pred očima mnoštvo ljudi koji će nam pristupiti s preciznim i zahtjevnim pitanjem: „Dakle, što trebam raditi?“ Kad ti se učenje učini veoma mučno, prikaži Isusu taj napor. Reci mu da nastavljaš biti nad knjigama kako bi tvoje znanje bilo sredstvo kojim ćeš se boriti protiv Njegovih neprijatelja i zadobiti Mu mnoge duše…Tada budi uvjeren da tvoje učenje postaje molitvom.

Studiraj. Studiraj marljivo. Da bi bio sol i svjetlo potrebna su ti znanja i vještine. Ili misliš li da će ti pasti s neba dok bezbrižno rasipaš vrijeme? Potrebno je učiti… Ali to nije dosta.

>> Kako se pripremati za ispite?

Što će se moći izvući iz onoga koji se ubija da bi pothranjivao vlastiti egoizam, ili iz onoga koji ne slijedi drugi cilj doli onaj jedini da sebi osigura mir, odsad za nekoliko godina unaprijed? Treba učiti… da bi se zadobio svijet i osvojio za Boga. Podići ćemo, dakle, razinu našega napora čineći da obavljeni posao postane susret s Gospodinom i služi kao temelj drugima, onima koji će slijediti naš put… Na taj će način studij biti molitva.

(iz ppt prezentacije, poticaji sv. Josemarie Escrive upućeni studentima)

Četvrtak, 4.05.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
8
ožu.
2018

Posjet Domovima za odgoj djece i mladeži u Osijeku

U srijedu 7. ožujka 2018. pater Arek Krasicki, CSSp je zajedno sa studentima i članovima…

Plava crta
2
ožu.
2018

Zapitaj se 15. dana korizme

Mt 21, 33-43.45-46 Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki…

Plava crta
1
velj.
2018

Misa zadnjeg utorka uz blagoslov indeksa

U utorak 30.1.2018. slavili smo zajedničku svetu misu u crkvi sv. Ćirila i Metoda, već…

Plava crta
17
pro.
2017

Znaš li kopati vrt?

Na zadnjem vjeronauku, u ovoj kalendarskoj godini, razmatrali smo sljedeći stih Pjesme nad pjesmama: „-…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.