S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Nastavljamo subotom upoznavati marijanska svetišta u našoj Nadbiskupiji. Ovoga puta studentica Sandra priredila je upoznavanje Gospina svetišta u Dragotinu.

?Dragotin je najstarija Gospina crkva u Istočnoj Hrvatskoj, stara gotovo 700 godina.

?Prvi se put spominje 1332. godine kao središte dragotinske župe.

⚔️Na putu prema Beču Turci su opustošili dragotinsku župu. Iako je crkva bila vrlo oštećena, zidovi i krov bili su stabilno.

?Obnovio ju je đakovački biskup Bakić. U njoj se povremeno služila sveta misa, iako stanovnika nije bilo sve do 1750. Godine.
Baš iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. Nepoznati umjetnik valjda je htio izraziti: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, isto bolno je se dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana za vrijeme turskog zuluma. Otada se u crkvi posebno štuje Gospa.

?Prema legendi mještani Dragotina i susjednoga sela Novih Perkovaca htjeli su graditi crkvu na “granici” dva sela, u dolini. Preko dana konjima bi se dovozile cigle i materijal za gradnju, no tijekom noći, sav bi materijal nestao i pojavio se na brdu gdje i danas stoji crkva. Dogodilo se to tri puta, nakon čega su mještani shvatili kako sama Gospa ne želi crkvu na mjestu koje su oni namjenili, već na proplanku koji se uzdiže iznad sela.

?U novije vrijeme u crkvi je postavljen vrlo lijep kip Majke Božje s krunom na glavi i s djetetom Isusom u naručju. Taj kip nalazi se na glavnom oltaru i svraća posebnu pažnju Marijinih štovatelja koji hodočaste ovamo najviše na blagdan Velike Gospe. Crkva je više puta bila popravljena, no 1899. godine putpuno je obnovljena.

?Svake se godine u ovo Marijansko svetište skuplja sve više hodočasnika. Mnogobrojne hodočasnike privlači povijesni značaj crkve, a napose njezin ugodan smještaj, daleko od svake buke, na zelenom mirnom proplanku, što upravo odgovara pobožnosti i težnji. Iz daleka se vidi jer stoji na uzvisini, a ispred nje pruža se ravan prostor. Okružuju je samo zeleni borovi.
Ali, upravo je Marija sav ukras, sva ljepota, sva slava i ponos te povijesne crkve koja je dio Župe Trnava.

Preporučeno