S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Kao i prethodnih, tako i ove subote nastavljamo upoznavati marijanska svetišta u našoj Nadbiskupiji. Studentica Matea danas nam je priredila nešto više o svetištu Gospe Ilačke, a ujedno nastavljamo moliti i devetnicu Duhu Svetom.

?Godine 1865., na nedjelju Glušnicu, Ilačanin Petar Lazanin vodio je svoje blago na pašu i opazio da je put mokar. Kad je vidio da na jednom dijelu ima više vode, iz znatiželje je raskopao zemlju, a iz nje je potekao debeo mlaz vode. Mještani su se veselili tom izvoru jer su mogli na tom mjestu napajati svoje blago.

?Ubrzo nakon toga, Đuka Ambrušević u snu je vidio Gospu s bijelom krunom na glavi i djetetom Isusom na lijevoj ruci koja mu govori da mora ograditi pronađeni izvor jer je njezin i da se stoka ne napaja tom vodom. Daskama je ogradio izvor, a ljudi su s poštovanjem prilazili izvoru koji je ubrzo prozvan „Gospina vodica“. Kada se proširila vijest o Gospinoj vodici, hodočasnici su dolazili prati se u vodi očekujući ozdravljenja ili moliti Gospu u svojim potrebama. Međutim, crkvene vlasti nisu odobrile pobožnosti kraj izvora niti hodočašćenja. Unatoč zabranama, puk je dolazio u sve većem broju i postavio Gospinu sliku kraj izvora. Počela su se događati ozdravljenja onih koji su se prali u vodi.

?Biskup Josip Juraj Strossmayer odobrio je postavljanje Gospina kipa kraj izvora 17.7.1865.

?Tijekom provedbe istrage o događanjima u Ilači, isprva nisu nađeni dokazi o ukazanjima i ozdravljenjima, no kasnije se javljaju svjedoci koji su posvjedočili pod zakletvom. Nakon odobrene pobožnosti, sagrađen je bunarić s vodom za bolesne.

?Iduće godine (1866.), počela je gradnja kapelice koja je kasnijom nadogradnjom postala sakristija. Kapelica je građena kroz 3 godine, a blagoslovio ju je vlč. Antun Matić 15.kolovoza 1870. uz mnoštvo hodočasnika.

?Oltarnu sliku Gospe s djetetom na desnoj ruci (ne kao u snu na lijevoj) poklonio je lončar iz Vukovara u znak zahvalnosti za ozdravljenje. Iza oltara, vjernici su ostavljali svoje štake u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje.

?️S vremenom je podignuta kuća kao prenoćište za hodočasnike u lijevoj polovini, a u desnoj tri kupke za bolesnike. Prostor je ograđen i postavljene su postaje križnog puta.

?1931. podignuta je špilja od kamena u koju je postavljen kip Blažene Djevice Marije.

?Za vrijeme Domovinskog rata, svetište je bilo uništeno. Nestala su oltarna slika i zvona sa kapele. Nakon povratka iz progonstva, župnici i vjernici u suradnji su obnavljali sakralne objekte.

MOLITVA GOSPI ILAČKOJ

O Marijo, Majko Spasiteljeva,
ja, nevoljni grešnik, utječem se pouzdano tebi, izvoru svakog milosrđa.
Ne gledaj grijeha mojih, već budi utočište moje.
Isprosi mi milost od Sina svoga, budi mi jakost u nemoći, utjeha u tuzi mojoj!
Brani me od vidljivih i nevidljivih neprijatelja mojih.
Uzdrži me i okrijepi u tvojoj svetoj službi.
Ulij u moje srce pravu vjeru, čvrstu nadu i goruću ljubav.
U tvoje ruke polažem spas duše svoje.
K tebi dižem oči, moćna zaštitnice svih kršćana.
Ako padnem, podigni me!
Kad posrnem, uspravi me!
U bolesti, pomozi me!
Slabog, hrabri me!
Vodi me, Gospo Ilačka, stazom kreposti.
Amen.

?️Izmoli Himan Duhu Svetom, a onda i dnevnu molitvu.

2. dan devetnice Duhu Svetom:

Duše Sveti, koji si nam darovan od Vječnog Oca, po milosti našeg Gospodina Isusa Krista, udijeli mi hrabrost, snagu, jakost i ljubav da se koristim darovima koji su mi udijeljeni. Pomozi mi, Duše Sveti, da ulažem svoj život i vrijeme u spoznavanju Božje prisutnosti, ponajprije kroz svetu Njegovu prisutnost u svetim sakramentima i upoznavanjem Božje Riječi.

Duše Sveti, nadahni moje upoznavanje Boga, jer po tvojim darovima jačamo u predanju Bogu i možemo spoznavati Njegovu slavu i veličinu.

Duše Sveti, pomozi mi u otkrivanju moje vjere i mog predanja Bogu. Zavladaj u mom životu i neka se slome svi otpori koji me priječe u približavanju Bogu.

Amen, aleluja

Preporučeno