Sveti Bartol apostol – svjedok prvog Isusovog čuda

by admin

EVO ISTINSKOG IZRAELCA U KOJEM NEMA PRIJEVARE (Iv. 1,47) Ovo su riječi Isusa sa kojim je započela prikaz o svetom Bartolomeju ili pučki – svetom Bartolu. Spada među stupve Crkve i jedan je od dvanaestorice Isusovih apostola čiji se spomendan slavi 24. kolovoza.

Njegovo ime kao zaštitnik nose ponosno mnoge Crkve, ali i ne mali broj sela ili naselja.

Rođen je u Kani Galilejskoj i potomak je siromašne izraelske obitelji koja je živjela istinsku vjeru očekujući Spasitelja. Pravo ime mu je NATANAEL, a Bartolomej je više njegovo prezime što u prijevodu znači Tolomejev sin.

Bio je dobar mladić koji se ljeti volio odmoriti u svome vrtu među smokvama gdje ga je u prolazu vidio Isus. Pročitavši njegovu dušu pozvao ga je k sebi, a Bartolomej odgojen kao vjernik odmah je krenuo za njim. Tri godine poslije bio je u Isusovoj školi, jačao svoju vjeru i ljubio Isusa sve većom ljubavi. Predaja govori da je on bio i svjedok prvog Isusovog čuda.

Nakon uzašašća Isusova Bartol se uputio na misijsko putovanje kako bi propovijedao i privolio ljude za Isusa. Ljubav prema Isusu nije za njega poznavala granuće i svojim propovijedima obratio je mnoge na kršćanstvo. Propovijedao je u Judeji, Armeniji te svoj zemlji od Sredozemnog do Kaspijskog mora.

Ljubav prema Isusu navukla je na njega mržnju poganskih svećenika koji su ga živog ogulili oko 71. godine, a potom mu odrubili glavu. To upravo i je s početka ovog teksta istinski je izgorio za Isusa bez laži , bez prjevare.

Njegove relikvije čuvaju se u Rimu u crkvi svetog Brtolomeja na malom otočiću rijeke Tiber. Danas mu se mnogi vjernici utječu, a posebno u bolestima kože i živaca. Posebno lijepe slike ovog sveca naslikali su Rubens i Jsepe de Ribera koje se čuvaju u Madridu. Prikazan je kao svetac, a u ruci mu nož, oruđe svoje muke. Zato svima skupa čestitam Dan svetog Bartola sa željom da nam bude nadahnuće u izgaranju za Krista.

Pripremila (prema web izvorima): Ljiljana Talijanac Matanović, zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment