S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Nastavljamo i ove, posljednje subote uoči Pedesetnice, upoznavati marijanska svetišta u našoj Nadbiskupiji. Naša studentica Matea pripremila je nešto više o Svetištu Majke dobre nade u Šumanovcima. Završavamo danas i devetnicu Duhu Svetom kojom smo se pripremali za sutrašnje slavlje Duhova. Večeras u 20h započinjemo Duhovsko bdjenje uz molitvu, slavljenje, priliku za sakrament svete ispovijedi, svetu misu, euharistijsko klanjanje i agape. Svi ste dobrodošli.

  • Svetište Gospe šumanovačke najstarije je na području Vukovarsko – srijemske županije.
  • Alšanski grofovi dali su izgraditi franjevcima samostan franjevcima, uz dopuštenje pape Grgura XI. 1373.godine, a 1386. dovršili su gradnju. Sagradili su i crkvu sv. Marije koja se razvija u proštenište.
  • Godine 1376. papa Grgur XI. dijeli posebne oproste vjernicima koji hodočaste u Šumanovce.
  • Svetište stradava u vrijeme Turaka, no nakon njihove vladavine postaje ponovno mjesto hodočašća.
  • 1822. godine izgrađena je nova crkva u kojoj je izložen kip Uznesenja Marijina u kojoj su hodočasnici pronašli znak pouzdane nade i utjehe.
  • I danas je štuju tijekom cijele godine u raznim prigodama, a osobito na blagdan Velike i Male Gospe.

Molitva Gospi u svakoj potrebi

O, slavna, milosrdna Gospo! Mnogima koji su se molili pred tvojim likom udijelila si brojne milosti.
Pun pouzdanja i ja molim pred tvojim svetim likom: pomozi mi u mojoj nevolji. Znam da nisam zavrijedio milost, ali se uzdam u beskonačnu ljubav tvoga Sina koji me svojom ljubavlju učinio dostojnim ljubavi Oca nebeskoga.
Uvjeren u tvoju neizmjernu majčinsku ljubav, utječem se tvome čudotvornom zagovoru. Pomozi mi u ovoj potrebi, tebi poznatoj. Isprosi mi pomoć od Boga.
Neka me zahvalnost za tvoju dobrotu potakne da budem vjeran Bogu, da živim prema evanđelju tvoga Sina i dopustim da me vodi Duh Sveti. O, Majko, reci Bogu samo jednu riječ za mene i on će te uslišati. Hvala ti, Gospo! Amen.

Molimo Himan Duhu Svetom, a onda i dnevnu molitvu.

9. dan devetnice Duhu Svetom:

Hvala ti, Duše Sveti, što si me vodio kroz ovu devetnicu i blagoslivljao. Hvala Ti, Duše Sveti, što se moj život mijenja i sve više postajem slobodno i radosno dijete Božje, što sve više postajem Kristu nalik.

Duše Sveti, molim te da i dalje vodiš moj život, pomogneš mi u ustrajnosti u molitvi i ljubavi prema bližnjima. Neka tvoja sila i snaga obuzmu moj život kao i prve apostole. Daj mi vjernost i žar naviještanja u slijeđenju Krista. Duše Sveti, Gospodine i životvorče, svojom živom ljubavi i jakosti ispuni moj život da ga živim po volji Božjoj i da se prepuštam Njegovoj Providnosti i milostima.

Ohrabruj me u kušnjama, daj mi snage u teškoćama, daj mi zahvalnosti u sretnim trenucima, daj mi strpljenja i ljubavi u zajedništvu. Pomozi mi da budem hrabar svjedočiti kako se Bog proslavlja u mom životu i mijenja me.

Hvala ti, Duše Sveti jer nikada ne napuštaš one koje je Gospodin odabrao i priveo k sebi te čudesno djeluješ – skrovito, poticajno, blago, utješno, ali i s puno vatre, očito i snažno.

Zavladaj sasvim mojim životom na slavu Boga, Gospodina našega Isusa Krista! AMEN, ALELUJA!

Preporučeno