Plava crta
Subota, 30.05.2020.

Facebook Facebook

Share
Like

Nastavljamo i ove, posljednje subote uoči Pedesetnice, upoznavati marijanska svetišta u našoj Nadbiskupiji. Naša studentica Matea pripremila je nešto više o Svetištu Majke dobre nade u Šumanovcima. Završavamo danas i devetnicu Duhu Svetom kojom smo se pripremali za sutrašnje slavlje Duhova. Večeras u 20h započinjemo Duhovsko bdjenje uz molitvu, slavljenje, priliku za sakrament svete ispovijedi, svetu misu, euharistijsko klanjanje i agape. Svi ste dobrodošli.

  • Svetište Gospe šumanovačke najstarije je na području Vukovarsko – srijemske županije.
  • Alšanski grofovi dali su izgraditi franjevcima samostan franjevcima, uz dopuštenje pape Grgura XI. 1373.godine, a 1386. dovršili su gradnju. Sagradili su i crkvu sv. Marije koja se razvija u proštenište.
  • Godine 1376. papa Grgur XI. dijeli posebne oproste vjernicima koji hodočaste u Šumanovce.
  • Svetište stradava u vrijeme Turaka, no nakon njihove vladavine postaje ponovno mjesto hodočašća.
  • 1822. godine izgrađena je nova crkva u kojoj je izložen kip Uznesenja Marijina u kojoj su hodočasnici pronašli znak pouzdane nade i utjehe.
  • I danas je štuju tijekom cijele godine u raznim prigodama, a osobito na blagdan Velike i Male Gospe.

Molitva Gospi u svakoj potrebi

O, slavna, milosrdna Gospo! Mnogima koji su se molili pred tvojim likom udijelila si brojne milosti.
Pun pouzdanja i ja molim pred tvojim svetim likom: pomozi mi u mojoj nevolji. Znam da nisam zavrijedio milost, ali se uzdam u beskonačnu ljubav tvoga Sina koji me svojom ljubavlju učinio dostojnim ljubavi Oca nebeskoga.
Uvjeren u tvoju neizmjernu majčinsku ljubav, utječem se tvome čudotvornom zagovoru. Pomozi mi u ovoj potrebi, tebi poznatoj. Isprosi mi pomoć od Boga.
Neka me zahvalnost za tvoju dobrotu potakne da budem vjeran Bogu, da živim prema evanđelju tvoga Sina i dopustim da me vodi Duh Sveti. O, Majko, reci Bogu samo jednu riječ za mene i on će te uslišati. Hvala ti, Gospo! Amen.

Molimo Himan Duhu Svetom, a onda i dnevnu molitvu.

9. dan devetnice Duhu Svetom:

Hvala ti, Duše Sveti, što si me vodio kroz ovu devetnicu i blagoslivljao. Hvala Ti, Duše Sveti, što se moj život mijenja i sve više postajem slobodno i radosno dijete Božje, što sve više postajem Kristu nalik.

Duše Sveti, molim te da i dalje vodiš moj život, pomogneš mi u ustrajnosti u molitvi i ljubavi prema bližnjima. Neka tvoja sila i snaga obuzmu moj život kao i prve apostole. Daj mi vjernost i žar naviještanja u slijeđenju Krista. Duše Sveti, Gospodine i životvorče, svojom živom ljubavi i jakosti ispuni moj život da ga živim po volji Božjoj i da se prepuštam Njegovoj Providnosti i milostima.

Ohrabruj me u kušnjama, daj mi snage u teškoćama, daj mi zahvalnosti u sretnim trenucima, daj mi strpljenja i ljubavi u zajedništvu. Pomozi mi da budem hrabar svjedočiti kako se Bog proslavlja u mom životu i mijenja me.

Hvala ti, Duše Sveti jer nikada ne napuštaš one koje je Gospodin odabrao i priveo k sebi te čudesno djeluješ – skrovito, poticajno, blago, utješno, ali i s puno vatre, očito i snažno.

Zavladaj sasvim mojim životom na slavu Boga, Gospodina našega Isusa Krista! AMEN, ALELUJA!

Subota, 30.05.2020.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.