Plava crta
Srijeda, 28.08.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

Ako neke ljubavi i veze iz određenih razloga nisu išle ili ne idu, to ne znači da nije bilo ljubavi i da je nema. Ipak, ne živi se samo od ljubavi.  Ona je više od pukih osjećaja. Ljudi neprestano  moraju biti spremni na mnoge žrtve i odricanja, na razumijevanje, toleranciju, poštovanje i iskrenost. Nismo tu da ugađamo samo sebi i nismo više sami. Sada moramo gledati i na njene/njegove potrebe i osjećaje.

Problemi koje mi imamo neće nestati samo zato jer nas ima tko utješiti, saslušati ili oraspoložiti.  No, ako dvije osobe svoje ili zajedničke probleme neprestano predaju Bogu i rade na sebi i svojim ranama s njime, to je već druga priča. Naše rane koje smo zadobili u prošlosti ne može nam izliječiti djevojka/dečko ili muž/žena niti nam oni mogu dati mir. Veza i brak traže zrelost. Mi nismo više djeca da nas netko treba tetošiti niti roditelji koji trebaju nekoga neprestano preodgajati. To može samo Bog. Ako nismo dobili ljubav i nježnost u djetinjstvu ili ostale smjernice za život, tražimo to od Boga, našeg Oca, i Marije, naše majke. Molimo za milost da nam pomognu na našim životnim putevima, da izliječe naše rane i oslobode nas svega onoga sto nas zarobljava. Tek tada ćemo biti zreli mladići i djevojke, muškarci i žene spremni za brak i sve ono što nam život nosi.

Mi nismo tu da budemo kopija brakova naših roditelja niti se trebamo ponašati kao oni. Ljubav nije ti ili ja, već mi. Tvoj brak ili veza trebao bi biti preslika Božje ljubavi prema tebi koja je žrtvovana za tebe na križu. Tako bi i ti, brate i sestro, trebao ljubiti križeve u vašem odnosu iz ljubavi prema osobi koju voliš. Ako si svjestan da tebe Krist ljubi, onda bi i ti trebao ljubiti tom žrtvenom ljubavlju, a ne nekom nezrelom, djetinjom ili proračunatom ljubavlju.

H.

Srijeda, 28.08.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
7
tra
2020

Privinuti se Isusu uz prsa 

Dragi mladi, Današnje je evanđelje tako slikovito i bogato riječima da bismo nad svakom od…

Plava crta
11
ožu
2020

Predavanje i radionica o prirodnom planiranju obitelji

U prostorijama nadbiskupijskog Vikarijata u Osijeku 7. ožujka 2020. održana je tribina i radionica Metode…

Plava crta
25
velj
2020

“Obiteljski četvrtak”: Kako uspješno komunicirati i živjeti u braku kad nema biološkog potomstva?

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” i…

Plava crta
28
pro
2019

Razmatranje uz Nedjelju Svete Obitelji

Mt 2, 13-15m 19-23 Ove nam nedjelje pogled i razmišljanje odlaze k sv. obitelji. Obitelji…

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.