Što ti radiš za Kraljevstvo Nebesko na zemlji?

by admin

Na koji način služiš svome Bogu, bližnjima i zajednici u kojoj se nalaziš? Kako otkriti na što te Bog poziva baš u ovom trenutku? Znaš li koje je tvoje poslanje?

POSLANJE

Kad većina ljudi čuje riječ „poziv“ pomisli na nešto veliko i doživotno. Asocijacije su nam redovnici ili pak neki misionari u Africi. Međutim, svi smo mi pozvani na svetost i na služenje Bogu i zajednici, pitanje je samo kako otkriti taj poziv. On ne mora biti senzacionalan i ne trebaš čekati 35. godinu kako bi se na njega odazvao. Tada nećeš biti ništa spremniji nego što si danas, upravo zato što Bog ne traži od nas da radimo nešto što ne znamo!

TALENTI

Bog od nas traži da se služimo TALENTIMA koje nam je ON darovao! To je tako jednostavno! Ako još nisi otkrio svoj poziv, onda je pravo vrijeme da zastaneš na trenutak, razmisliš malo o darovanim talentima i zapišeš ih na papir. Među njima se krije tvoj poziv!

SAVRŠENOST STVARANJA I STVORITELJA

Često se znamo diviti prekrasnim fotografijama koje nam dolaze iz cijeloga svijeta. Oceani, planine, šume i zlatna polja. Gledamo kako je sve savršeno stvoreno i divimo se Stvoritelju koji je to sve tako predivno načinio. Koliko smo svjesni toga da je isti taj Savršeni Stvoritelj stvorio i tebe i mene? I to ne bilo kako, nego na svoju sliku i priliku. U nas je dahnuo duh života te nam darovao Duha Božjega i podložio nam ovozemaljske prirodne ljepote. Misliš li da je tebe ostavio bez talenata kojim mu sada trebaš služiti?

GOSPODIN NAM DAJE SLOBODNU VOLJU

Gospodin je svakome od nas dao i slobodnu volju da sami možemo odlučivati o tome što ćemo činiti s tim talentima. Možemo ih zakopati negdje duboko i ne pričati o njima, možemo ih sebično čuvati za sebe, možemo se prema njima ponašati kao da su samo naši i na temelju toga zarađivati novce, a možemo ih i koristiti na veću slavu Božju i širenje Kraljevstva Nebeskog na zemlji.

SVAKI TALENT JE JEDNAKO VAŽAN I KORISTAN

Ne obeshrabrujte se! Na samom početku svake službe uvijek dolaze kušnje. Dolaze šaputanja koja imaju cilj pokolebati nas u našem naumu. Ona nam govore da mi to ne možemo, da nismo dovoljno sposobni za to, da su naše ideje glupe, da će nas svi ismijati, da je taj talent nebitan i beskoristan te da je to sve gubljenje vremena i da će naše svakodnevne obaveze trpiti zbog ovoga. Često smo zagledani u osobe koje su eksponirane u društvu pa pomislimo – kako ona lijepo pjeva i svira, kako on lijepo  propovijeda i piše. I tada opet padamo u kušnju jer mislimo da mi ništa ne znamo, te da je neki naš talent manje bitan ili pak beskoristan. Ne dozvoli se obeshrabriti! Bog poziva baš TEBE da se odazoveš na Njegov poziv upravo s tim, pa makar JEDNIM talentom koji imaš!

BOG RAČUNA NA TEBE

Možda je baš ta tvoja ideja koju dugo čuvaš u sebi ona koja treba Gospodinu da napravi nešto prekrasno s njom. Možda je baš taj talent koji imaš komadić koji nedostaje u Božjoj slagalici. U slagalici koja može vratiti život tisućama duša i proširiti Kraljevstvo Božje po svoj zemlji. Ne plaši se više, ne zadržavaj talente za sebe, ne zakopavaj ih, ne padaj pod pritiscima! Ohrabri se, ojačaj molitvom i odazovi se na Gospodinov poziv!

LJEPOTA JE U RAZLIČITOSTI

Što bi bilo kada bismo svi imali iste talente? Što bi bilo kada bi Stvoritelj jednako stvorio svako drvo, svaki cvijet, svaki oblak ili svakog čovjeka? Ne bi bilo Njegove ljepote u različitosti, Njegove kreativnosti i Njegove savršenosti. Različitost je bogatstvo. Zajednica se sastoji od mnoštva različitosti. Zato svi trebamo odgovoriti na Božji poziv kako bi zajednica živjela to bogatstvo koje je Gospodin zamislio za nju. Obogaćujmo jedni druge.

Nije bitno koliko talenata imaš, samo jedan je dovoljan da s njim činiš čuda. Samo jedan. Kada kreneš koristiti taj jedan, za njim će doći drugi, pa treći. Bog je darežljiv prema nama. Kada krenemo surađivati s Njim, On će nam darovati još talenata.

PRISPODOBA O TALENTIMA

Svima nam je poznata prispodoba o talentima (Matej 25, 14-30 (Luka 19, 11-27)). Dvojica sluga dobili su po 5 i 2 talenta koja su koristili i pomoću njih stekli još toliko. Gospodar im na to odgovara: “Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost Gospodara svoga!” Tu je bio i sluga koji je svoj talenat zakopao – iz straha. I mi svoje talente često zakopavamo iz straha. Iz straha od javnog nastupa, iz straha što će netko reći, iz straha od svjedočenja Isusa Krista u javnosti. No njemu gospodar odgovara ovako: “Slugo zli i lijeni!… Uzmite stoga od njega talent i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnog slugu izbacite van u tamu. Ondje će bit plač i škrgut zubi.”

OČI U OČI

Vjerujem da ćemo kada umremo i dođemo pred Lice Svevišnjega položiti račun ne samo za grijehe, nego i za talente. Jesi li s njima služio Bogu? Jesi li služio bližnjima? Jesi li služio zajednici? Jesi li gradio Kraljevstvo Božje s darovanim talentima? To su pitanja na koja ćemo jednoga dana morati odgovoriti Gospodinu. O tome govori i prispodoba. Ja želim da mi tada Gospodin kaže: “Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!”

RAZLIČITI TALENTI U RAZLIČITIM RAZDOBLJIMA ČOVJEKOVA ŽIVOTA

Čovjekov život možemo podijeliti u 3 razdoblja: djetinjstvo, mladenaštvo i zrelu tj. stariju dob. Talenti koje imamo s 5 godina nisu jednaki talentima koje imamo u 25-oj ili pak 45-oj godini života. Baš zato je napisano da ne trebate čekati 35. godinu da se odazovete na poziv. Prihvatite ga sad. Možda nas sad Gospodin kuša. Slugi kaže u malom si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti. U konačnici, možda i mi s vremenom postanemo veliki propovjednici, misionari ili posvećeni laici koji će činiti čuda. Nećemo možda raditi iste stvari sada i za 20 godina. Zato budite hrabri, usavršavajte se u Bogu i talentima i plodovi će doći.

NE PLAŠI SE

Kada god koristimo svoje talente na veću slavu Božju, doći će do ekspolozije. Kad-tad. Zato se ne plaši na samu riječ “poziv”, ne plaši se da nisi spreman odazvati se, ne plaši se da nećeš znati kako i što napraviti. Zapamti, Bog od tebe nikada, ali nikada neće tražiti da radiš nešto što ne znaš. On želi da mu služiš s onime čime te nadario, s onime u čemu si dobar.

PITAJ ISUSA

Ako još nisi siguran što trebaš činiti ili imaš mnogo talenata i ne znaš za koji se trebaš odlučiti, jednostavno pitaj Isusa što On želi da radiš za Njega. Odgovor će zasigurno doći uskoro, jer, predivni su putevi Gospodnji.

OHRABRI SE I BUDI ODVAŽAN ZA ISUSA!

Katarina Kljajić|duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment