Plava crta
Srijeda, 3.01.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Život naše Majke Marije i sv. Josipa nije bio jednostavan i lak iako su dobili glavne uloge u životu Spasitelja i Božjem naumu da spasi svijet. Od njih se zahtijevala najveća žrtva i najveće povjerenje te pouzdanje u volju Svevišnjeg. Brojne okolnosti i događaji na njihovom zajedničkom putu tražili su vjeru, pouzdanje i odricanje.
Koju je ulogu imao sv. Josip u životu Spasitelja svijeta? Koju je figuru odigrao u rukama Boga Oca?
Često mislimo kako je sv. Josipu bilo savršeno jer je imao Isusa i Majku Mariju u svom životu te mu je dana čast biti članom sv. Obitelji. Razmišljamo koliko ga je samo Bog ljubio kad je baš njemu povjerio brigu o Isusu i Majci Mariji. Rijetko pomislimo koju je to zapravo težinu donijelo jednom običnom mladiću iz Nazareta, kakve su to prisilne misli bile, kakve borbe i bitke da bi konačno došla spasonosna Pobjeda. Skrovitost, strpljenje, prilagodljivost, ljubav i pouzdanje u Svevišnjeg karakteristike su Isusovog zemaljskog oca.  A najveća među njima je ljubav. Ovaj jednostavan, a opet ne tako običan mladić odraz je pravog muškarca, supruga i oca.

Što je Josipu dalo snagu čekati na svoju ženu kad su svi oko njega razmišljali i govorili kako bi već trebao imati djecu?
Što je Josipu dalo snagu stati uz predivnu mladu djevojku koja je od njega tražila njemu nerazumljiv zahtjev?
Što je Josipu dalo snagu prihvatiti trudnu djevojku kao svoju ženu iako ju nikad nije dotaknuo?
Što je Josipu dalo snagu brinuti o najiščekivanijem djetetu svih vremena  i Njegovoj majci kad mu je toliko stvari bilo neshvatljivo i iscrpljujuće?

Predlažem svima da odgovore na ova i brojna druga pitanja vezana uz sv. Obitelj i predivnog sv. Josipa potraže u romanu Snaga ljubavi.  Izazivam vas da, u današnjem svijetu  „ravnopravnosti i  feminizma“, u svijetu u kojem je sve postalo sad ili odmah odlutate u svijet prave ljubavi, u svijet davanja, žrtve i umiranja sebi, u svijet strpljivosti, prilagođavanja, popuštanja. Želim da vas redci ovog romana, predivni opisi, usporedbe, pogledi Josipa i Marije na Boga i svijet podsjete na pravu ljubav, na ono što sakrament braka doista jest.
Želim da mladići u ovom običnom mladiću iz Nazareta pronađu uzor i otkriju karakteristike pravog, istinskog i požrtvovnog supruga i oca, a djevojke mole da takvog mladića dočekaju spremne, zahvalne i s vrlinama naše Majke Marije.

Toplo preporučam da već ovih blagdana u ruke uzmete roman o sv. Josipu – Snaga ljubavi, autora Jana Dobraczynskoga.

Mateja Pavlović|duhos.com

Srijeda, 3.01.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
9
ožu.
2018

Zapitaj se 21. dana korizme

Mk 12, 28b-34 Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva…

Plava crta
16
sij.
2018

Pjesma nad pjesmama

„Pjesma nad pjesmama“ poetsko je djelo stare hebrejske književnosti koje je uvršteno u biblijski kanon….

Plava crta
15
sij.
2018

Radost vjere u Isusa Krista

Bog je živ! To je jedina istina koju sam spoznala do sada. Nakon toliko godina…

Plava crta
14
sij.
2018

Tko su moji učitelji?

Slijediti mogu nagone svoje naravi. Tada sam sebičan, jer svaka moja potreba mora biti zadovoljena bez obzira kako to utječe na bližnjega. Moji nagoni mogu biti moji “učitelji” života. Novac ili prijatelji mogu biti moj “učitelj”. Što moji nagoni žele od mene?

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.