Preporuka za knjigu “Snaga ljubavi”

by admin

Život naše Majke Marije i sv. Josipa nije bio jednostavan i lak iako su dobili glavne uloge u životu Spasitelja i Božjem naumu da spasi svijet. Od njih se zahtijevala najveća žrtva i najveće povjerenje te pouzdanje u volju Svevišnjeg. Brojne okolnosti i događaji na njihovom zajedničkom putu tražili su vjeru, pouzdanje i odricanje.
Koju je ulogu imao sv. Josip u životu Spasitelja svijeta? Koju je figuru odigrao u rukama Boga Oca?
Često mislimo kako je sv. Josipu bilo savršeno jer je imao Isusa i Majku Mariju u svom životu te mu je dana čast biti članom sv. Obitelji. Razmišljamo koliko ga je samo Bog ljubio kad je baš njemu povjerio brigu o Isusu i Majci Mariji. Rijetko pomislimo koju je to zapravo težinu donijelo jednom običnom mladiću iz Nazareta, kakve su to prisilne misli bile, kakve borbe i bitke da bi konačno došla spasonosna Pobjeda. Skrovitost, strpljenje, prilagodljivost, ljubav i pouzdanje u Svevišnjeg karakteristike su Isusovog zemaljskog oca.  A najveća među njima je ljubav. Ovaj jednostavan, a opet ne tako običan mladić odraz je pravog muškarca, supruga i oca.

Što je Josipu dalo snagu čekati na svoju ženu kad su svi oko njega razmišljali i govorili kako bi već trebao imati djecu?
Što je Josipu dalo snagu stati uz predivnu mladu djevojku koja je od njega tražila njemu nerazumljiv zahtjev?
Što je Josipu dalo snagu prihvatiti trudnu djevojku kao svoju ženu iako ju nikad nije dotaknuo?
Što je Josipu dalo snagu brinuti o najiščekivanijem djetetu svih vremena  i Njegovoj majci kad mu je toliko stvari bilo neshvatljivo i iscrpljujuće?

Predlažem svima da odgovore na ova i brojna druga pitanja vezana uz sv. Obitelj i predivnog sv. Josipa potraže u romanu Snaga ljubavi.  Izazivam vas da, u današnjem svijetu  „ravnopravnosti i  feminizma“, u svijetu u kojem je sve postalo sad ili odmah odlutate u svijet prave ljubavi, u svijet davanja, žrtve i umiranja sebi, u svijet strpljivosti, prilagođavanja, popuštanja. Želim da vas redci ovog romana, predivni opisi, usporedbe, pogledi Josipa i Marije na Boga i svijet podsjete na pravu ljubav, na ono što sakrament braka doista jest.
Želim da mladići u ovom običnom mladiću iz Nazareta pronađu uzor i otkriju karakteristike pravog, istinskog i požrtvovnog supruga i oca, a djevojke mole da takvog mladića dočekaju spremne, zahvalne i s vrlinama naše Majke Marije.

Toplo preporučam da već ovih blagdana u ruke uzmete roman o sv. Josipu – Snaga ljubavi, autora Jana Dobraczynskoga.

Mateja Pavlović|duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment