Image
Dragi studenti,

evo kratkog osvrta asistentica s Ekonomskog fakulteta.

 

Aktualni ispitni rokovi ovih dana dodatno dižu temperaturu u ionako (pre)vrućim ljetnim danima.
Do nedavno smo i same bile studentice, te se dobro sjećamo kako ljeto zapravo ne počinje 21.06., već s posljednjim ispitom u ljetnom roku. Unatoč našim vrlim meteorolozima koji nagovještaju sve duža i toplija ljeta, studentima ljeto traje kraće no drugima. Razlog? Naravno – nadolazeći jesenski ispitni rokovi.

Pravi savjet na temu učenja je teško dati, osim onoga da se svaki trud na kraju zaista isplati.

Iskusile smo da učiti nije lako. Ponekad je učenje = mučenje. Ali, sve se lijepo rađa u mukama. Bez muke doista nema nauke. Kao ni bez upornosti.

 

Nije dovoljno samo moliti Boga za pomoć i prolaz na ispitu. Kako se ono kaže: pomozi si sam, pa će ti i Bog pomoći. Odnos prema Bogu nije i ne smije biti jednosmjerna ulica. Morate učiti i ulagati u sebe. A nakon toga, Božja ruka pomoći sigurno neće izostati.

Svaki trud i rad koji ulažete u svakodnevnom životu i ugrađujete u sebe kao pojedinca i u društvo, dar je Bogu. Bog nas je pozvao da svojim radom i svojim znanjem učinimo ovaj svijet boljim. Svaki položeni ispit i svaka izvršena obaveza odgovor je na taj poziv.

Život je pred vama, dignite glavu gore i bez straha krenite u budućnost i nove radne, ali i životne pobjede.
Na svakom koraku onoga što vas čeka sačuvajte osmjeh na licu, jer on otvara sva vrata i čuva živce.

 

Vjerojatno ste okruženi mnoštvom različite literature ovih dana i dosta vam je crnih slova na papiru. Ipak, naš mali savjet je: pročitajte knjigu Who moved  my cheese ili Tko je maknuo moj sir, autora Spencera Johnsona. Knjiga ima samo 102 stranice, font je velik (cca 24), ima puno slika, te je lako čitljiva (treba cca sat vremena). Zapravo je namijenjena djeci, ali je bestseller kojeg čitaju i upotrebljavaju svi vodeći manageri.

Evo uvodnih stihova:

„Život nije ravan i jednostavan hodnik,

po kojem neometano i slobodno putujemo,

već je to labirint pun prolaza,

među kojima, izgubljeni i zbunjeni,

moramo naći svoj put,

svako toliko gubeći se u slijepim ulicama.

 

Ali uvijek, ako vjerujemo u sebe,

otvore nam se neka druga vrata,

možda ne baš ona na koja

smo sami pomislili,

već ona koja će se na koncu

pokazati kao prava.“

 

J. Cronin

 

Nemojte se ljutiti i obeshrabriti ako su pitanja na ispitu baš iz one cjeline koja vam ne ide dobro, ako imate loš dan, ako profesor ima loš dan, ako imate više ispita u tjednu, ako su knjige predebele, ako je istekao rok prijave, ako se vaši prijatelji vani u društvu, a vi u društvu knjiga…

  

Nije to ništa tako strašno. Zapravo se samo pomaknuo sir, zar ne?

Stvar je to percepcije i vjere. Vjere u sebe i u Boga kojom je moguće nadvladati strah. Kada pobijedite strah, osjetit ćete se slobodnim.
I bit ćete još jedan korak bliže drugoj strani diplome.  

 

Samo hrabro, niste sami.
Sretno svima.

 

Anita Frajman-Jakšić, Marina Jeger, Marija Ham

Preporučeno

Leave a Comment