Seminar o komunikaciji

by abuzgo

U subotu 16.11.2019. u osječkom Vikarijatu psihologinja i psihoterapeutkinja Monika Ećimović održala je predavanje i radionicu na temu „Komunikacijske vještine“.
U prvom dijelu seminara, baziranom na usmenom izlaganju voditeljica je predstavila neke činjenice o komunikaciji kojih možda nismo bili svjesni. Više od 90% poruka prenosimo nesvjesnim putem, glasom, mimikom, gestom ili okolinom. Također komunikaciju ne možemo izbjeći i njome ne možemo u potpunosti ovladati. Budući smo svi različiti različito i komuniciramo, netko samo govori, dok netko više voli slušati. U tim situacijama trebamo se paziti krajnosti tj. da činimo samo jedno od toga. U našim razgovorima trebamo izbjegavati prenositi poruke za koje i sami sumnjamo da su istinite ili za koje ne znamo dovoljno informacija. Kad svjesno prihvatimo svoju ograničenost i drugi će to prepoznati bit ćemo više autentični u svome življenju.
U drugom, praktičnom dijelu seminara, kroz nekoliko radionica voditeljica je upoznala okupljene o načinu kako nastaju ogovaranja i kako se šire, koje informacije slušatelj najviše prenosi te kako dati empatiju ljudima u raznim životnim situacijama i stavovima, pogotovo s onima kojima se ne slažemo. Cilj radionica bio je da okupljeni upoznaju više sebe, svoj način komuniciranja, zašto se ponekad uključuju u neku raspravu, a ponekad postoji nešto što ih ograničava, u konačnici da dođu do istine o sebi i da budu svjesni kako na tome mogu raditi.
Vlč. Davor Vuković, sveučilišni kapelan zaključio je seminar teološkim pogledom na samu temu komunikacije. Na svoje životne situacije ne možemo i ne smijemo gledati samo s psihološke strane. Čovjek koji je vjernik svoju snagu za rad na sebi, svojoj autentičnosti, posebno u komunikaciji crpi iz vjere u Boga. Sami ne možemo u tome ustrajati. Empatija je pak Božje ime za milosrđe. Kako je Gospodin strpljiv i pun ljubavi prema nama i s nama te u našim slabostima, tako i mi, pružajući drugima utjehu i ljubav, premda se ne slažemo uvijek s njihovim stavovima, pokazujemo i svjedočimo to isto lice Boga, milosrdnog oca.

Anamarija Buzgo

Preporučeno