Ima li molitva danas smisla?

by admin

Mnogi si postavljaju ovo pitanje. Nije li svijet i čovjek toliko uznapredovao da može sve riješiti sam? Koliko god se divimo današnjem napretku mi sami i svijet kao da smo u jednoj zbrci. Iz dana u dan množe se problemi: nepravde, nasilja, rastava, nemira, nemorala, terorizma, ovisnosti… Kako riješiti ove probleme?

Sve više je političara i „mironosaca“, a nevolje kao da se povećavaju. Čovjek misli da sve može riješiti sam.

Uz sve ovo, vidljivo je da se ljudi sve više udaljavaju od Boga, vjere i molitve. Nije li i to jedan od razloga mnogih problema? „Što smo dalje od Boga – bliži smo do Zloga.“ Što smo dalje od svoga Stvoritelja i Spasitelja život će biti sve nemirniji i teži. Koliko god se činilo nevjerojatno odgovor je jednostavan. Trebamo se vratiti Bogu, svom duhovnom životu – molitvi…

Molitva spašava

Ako kažeš – ne znam moliti – nisi jedini. Nisu li i Apostoli slično pitanje uputili Isusu? Nešto treba poduzeti, ne samo zdvajati. Daj se poučiti od nekoga tko zna dobro moliti. Zar sve stvari u životu ne moramo učiti i uvježbavati? Potraži koju duhovnu knjigu o molitvi. A prije svega započni moliti. Plivati se nauči samo plivajući. Voziti automobil se nauči samo vozeći. Tako se i moliti nauči samo moleći. Zato kreni!

Znamo često čuti – ja više nikome ne vjerujem i u nikog se ne mogu pouzdati. Sa ljudima se, na žalost, to često događa; pa i s onima kojima toliko vjerujemo. Kod Boga nije tako. Cijela Biblija i povijest Crkve uče nas da je Bog pouzdan prijatelj i moćan saveznik. Zato prije molitve probudi vjeru da Bog zaista želi biti s tobom i za tebe. Vjeruj u to makar – kako je rekao jedan svetac – vjerujem, pomozi mojoj nevjeri.

Molitva je prije svega pripravljanje sebe za Božje djelovanje. Kad dragog gosta želimo dočekati štošta pripravljamo. Nije nam teško ostaviti svoje poslove i odvojiti vrijeme. Tako je s Bogom. Moramo „imati vremena“ – odvojiti neko vrijeme za molitvu. Molitvenik nam može biti od pomoći da pripravimo dobrodošlicu“ Bogu. On će nam donijeti rješenje mnogih problema, svoj mir i blagoslov. Molitva uvijek ima smisla, a život bez molitve – život je bez Boga – a kao takav je onda besmislen.

Primjer dobre molitve

Gospodine, ovdje sam sâm pred tobom. Sve šuti oko mene i unutar mene. Ovdje sam sâm pred tobom, sa svojim slabostima, pogreškama. Znam da me ti poznaješ „u dušu“. Ali ne bojim se tvog pogleda jer znam da me gledaš svojom dobrotom. Nemam druge želje nego da te slušam, da razumijem tvoj plan sa mnom… Govorim ti sa Samuelom: “Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.”

Izvor: http://www.medjugorje-info.com

Preporučeno

Leave a Comment