Što darovati za Božić?

by admin

Iz adventskog dnevnika – 4. dan

Ovo vrijeme iščekivanja Božića, umjesto liturgijske snage i molitvene snage, poprima jednu potrošačku „snagu“ i postaje poznato kao tzv. vrijeme blagdanskog darivanja. Simboliku darivanja možemo pronaći i kod Isusovih jaslica, u priči o darivanju mudraca koji su mu se došli pokloniti. Dakako da i sam fenomenalni događaj utjelovljenja Boga može biti povod za slavljenje, odnosno međusobno darivanje. No, naši pokloni sve su više dio potrošačkog i materijalističkog stava o darivanju, jer to silno kupovanje postaje poput jedne društvene norme, koja se čini neizbježnom.

Nema dvojbe da poklon bližnjemu iz ljubavi, posebno uz dosta uloženog truda da se izradi ili nabavi u željenom obliku, zaista može biti čin ljubavi, koji se može prikazati Bogu. No, darivanje radi darivanja, a posebno odlazak u krajnosti potrošnje izvan vlastitih mogućnosti, nikako nije onaj istinski duh Božji, koji prvi dolazi među nas kao neprocjenjivi dar svakom čovjeku.

Što je onda dobro darovati za Božić? Najbolje je učiniti ono što je učinio Isus – darovati sebe bližnjemu, odnosno prvenstveno darovati bližnjemu Isusa. To je prije svega molitva, koja može biti dar, i to može biti barem jednostavni blagoslov bližnjega koji nam je na životnom putu, misaona molitva kojom preporučujemo tu osobu i njezin život dragome i svemogućemu Bogu. Naravno da može biti i mnogo više, te postati prava molitva ljubavnog davanja, odnosno zagovaranja i snažne molitve za druge. No to nije sve! Možemo darovati zaista bogati „asortiman“ duhovnih darova, a njihovo poklanjanje bit će izvor i naše osobne radosti i osobnog zbližavanja s Bogom!

Primjerice, strpljivost je izniman dar koji je zaista potreban svijetu. Blagost i umjerenost darovi su koji će promijeniti naš život i živote naših bližnjih. Lijepe i ljubazne riječi, pa čak i ako sami primimo suprotno od toga, pravi su evanđeoski darovi po kojima se širi Božje kraljevstvo. Biti drugoj osobi, koja je možda u osobnim problemima ili beznađu, ohrabrenje, veliki je dar. „Košara“ s ovim nebeskim darovima nepresušna je, besplatna, a i nas i naše bližnje privodi Gospodinu!

Izvor, nadahnuće i sve upute kako darivati Božje kraljevstvo zaista ćete detaljno pronaći na „deklaraciji“ zvanoj Božja riječ. To je Riječ koja se utjelovila, koja je među nama, i koja nam se i danas želi neprekidno, potpuno i milosrdno darivati. To je istinski dar, zaista potreban svakome.

Pokušajmo u ovom došašću i ovoga Božića prije svega darovati Isusa i biti darovatelji poput Njega…

 

S.D. | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment