Velika blagdanska očekivanja

by admin

Iz adventskog dnevnika – 5. dan

Oko nas se polako stvara posebna blagdanska „atmosfera“. Kao da svi slave i s veseljem očekuju Isusov rođendan. Je li to zaista tako? Nije potrebno ponuditi odgovor, nego odgovoriti u vlastitom srcu, dati svoj iskreni odgovor na pitanje čemu se zaista veselim iščekujući Božić? Radujem li se zaista Isusovu rođenju, ili se tek dobro suživljavam s atmosferom svečanosti i blagdanskim raspoloženjem, koje se stvara oko mene?

Ako pokušamo zamisliti scenu Isusova rođenja, vidjet ćemo da je daleko od glamura, luksuza i blještavila ovoga svijeta, odnosno daleko je od svega što se danas uglavnom prodaje pod „božićno“ odnosno „blagdansko“ (kako bi se još manje spominjao dolazak Boga među nas). Tako smo u opasnosti da nam istinski duh Božića, slavlje Isusova dolaska među nas, bude upropašteno, ukoliko ne budemo odgovarajućeg raspoloženja, ili pak ako scenografija kućnih ukrasa i blagdanskog stola ne bude na razini kojoj se nadamo…

Zastanimo i pripravimo svoja srca. Božić nije u šarenim vrpcama, sjajnim kuglicama, lampicama i blagdanskim delicijama. Naravno da simbolika ukrašavanja povodom Božića ima svoj smisao i tradiciju, te da zaista možemo biti zahvalni i radosni ako se s obitelji možemo na Božić okupiti oko stola, na kojem imamo nešto posebno za objed – ipak svetkovina Božića nije svaki dan! No, ipak, prije toga svega pripravimo svoja srca i preispitajmo se – kakav Božić iščekujemo i zašto? Događa li se Božić prije svega u našim srcima? Jesmo li iznutra pripravni za primanje Boga, za postajanje poput Njega, za vršenje Njegove volje?

Zastanimo, jer advent je vrijeme posebnog iščekivanja u kojem se još stignemo pripraviti i doživjeti pravo otajstvo Božića – čak i ako netko ne bude raspoložen baš  taj dan, čak i ako možda čujemo neku neugodnu vijest ili saznamo za neku nepravdu, ili ako nam kolači zagore… Isus svejedno dolazi među nas, želi probuditi naša srca i u nama nastaniti puninu ljubavi Božje.

„Otvorite mi širom vrata pravde:

ući ću, Gospodinu zahvaliti

»Ovo su vrata Gospodnja, na njih ulaze pravedni!«

Zahvalit ću ti što si me uslišio

i moj postao spasitelj.“

Ps 118, 19-21

S.D.|duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment