?akovo – Vođinci, 10. ožujka 2007.
 
  

Kako je započeo dan, sastajanje pred ?akovačkom katedralom oko 8h, mlade dočekuju animatori koji im na ulazu uručuju štapove kao simbol križnog puta, i knjižicu u kojoj je tekst i sličice s postajama križnog puta. Štapovi kasnije nekima pomažu u hodanju i odmaranju, a u knjižicama lijepo možemo pratiti tekst i svi zajedno moliti.

 

U katedrali se okupilo oko 1500 mladih iz cijele ?akovačke i Srijemske biskupije. Dočekao nas je biskup Marin Srakić i povjerenik za pastoral mladih vlč. Drago Tukara koji su nas pozdravili i zaželjeli nam dobrodošlicu, ustrajnost, snagu i hrabrost na križnom putu.

 

 

Molitvu križnog puta započeo je biskup i potom nas blagoslovio pa smo krenuli na sami križni put dug 25km uz geslo „Ustrajte sa mnom u kušnjama!“ (Usp.Lk 22,28). Iz ?akova smo se uputili prema Budrovcima, nakon toga dolaze ?urđanci, pa Stari i Novi Mikanovci i zatim Vođinci, zadnja postaja križnog puta. U Vođincima je održana Sv.Misa – zaključak križnog puta. Misa je bila lijepa, crkva prepuna mladih ljudi. Misu je predvodio biskup Marin, uz njega je bilo još oko 25 svećenika koji su nas pratili i bili uz nas mlade na križnom putu. Nakon Sv.Mise svi su dobili peciva i sokove, zaputili se prema svojim autobusima i svojim župama. Svi su bili vrlo sretni i zadovoljni  što su mogli sudjelovati na 2. Biskupijskom križnom putu i što su ustrajali u kušnjama cijeli križni put unatoč umoru koji je zapravo bio vrlo lijep.

 

Nadam se da ću i iduće godine biti u mogućnosti ići na križni put za mlade, na nekoj drugoj relaciji naše biskupije, jer to prekrasno iskustvo se ne može lako opisati, jednostavno se mora proživjeti. Sav umor koji nastane na križnom putu zapravo i nije neki umor, jer kada se spoji sa zadovoljstvom i novim prijateljstvom, ne primijeti se. Ako je Isus mogao proći onako težak put noseći težak križ i još uz bičevanje i maltretiranje, s trnovom krunom na glavi, bez blizine prijatelja, zašto se i mi mladi ne bi mogli malo žrtvovati i prepiješaćiti koji kilometar? Na tom putu susrećemo mnoge ljude koji nam žele biti prijatelji, i koji žele imati nas za prijatelja. Kada se kaže „25km“, to zvuči puno i daleko, ali nije ni puno ni daleko, to se lako i brzo prolazi. Zato, odvažimo se i svi zajedno pođimo na 3.Biskupijski križni put za mlade 2008.

 

 
Emanuela

 

Preporučeno

Leave a Comment