Zašto NE „Vuku s Wall Streeta“!

by admin

Sigurno ste se svi zapitali kako jedan takav film može završiti na stranici koja govori o vjeri. Odgovor je vrlo jednostavan : neki jednostavno ne provjere što idu gledati, nego vjeruju preporukama drugih  i jer  ne žele da i drugi naprave istu grešku. Istina je ta da je ovo samo kratak osvrt na film koji nije pogledan do kraja nego do početka ( prvih 40-ak minuta) s time da je 70% početka odgledano u plafonu ili podu ( što vam može odmah dati odgovor o kakvom se filmu radi).

Naime, „Vuk s Wall Streeta“ je „životna ispovijest“  Jordana Belforta koji je s navedenim filmom htio „opravdati svoju savjest“ i  „ukazati“ na problem materijalizma u suvremenom društvu. No istina je  vjerojatno sljedeća: čovjek je htio navedenim filmom zaraditi kako bi otplatio dugove osobama koje je prevario pri tome varajući opet, ali ovoga puta gledatelje.

Kako varajući gledatelje i zašto ne pogledati film?

Odgovor je opet vrlo jednostavan: pod krinkom pokajnika  i humanista koji te želi spasiti, čovjek snimi film koji prikazuje, provlači, veliča i u tvoju podsvijest dovodi ni više ni manje nego zlo! Kako je jednostavno čovjeka zavesti pod krinkom „zabave“!

Kada se malo sagleda, film je totalna opreka kršćanskom nauku i  samoj istini o iskrenom pokajanju koje je usmjereno spasenju drugoga. Zašto je to navedeno? Zar bi osoba koja želi opomenuti druge da ne idu krivim putem snimila film u kojem se ponižava i vrijeđa dostojanstvo čovjeka? Film u kojemu je psovka neizostavan dio rečenice kao i bludne scene? Film u kojem iskrivljuju sliku o spolnosti i svetosti sakramenta braka? Film u kojem ti pokažu kako do novca i lagodnog života koji tebe uništi? Film koji na perfidan način provlači homoseksualnost i incest? Čisto sumnjam, a to se sve uspijeva u ovome filmu pod krinkom upozorenja da se brinu o tebi.

Što se sve provlači kroz film?

Film započinje s „lagodnim životom“ u kojem jedino možeš uživati ako konzumiraš drogu, imaš spolne odnose sa više osoba (jer  ipak moraš uživati)  i to sve kako bi se „odmorio“ od napetog dana ispunjenog  „blagodatima“ i „čarima“ nervoze, „lijepim“ psovkama, vrijeđanjem drugoga, djelima milosrdnog lopovluka,varanja i sličnim stvarima koje su te učinile boljim čovjekom jer si osigurao super odijelo i koji milijunčić u džepu! Koji uspjeh i lagoda! Stvarno tako veliki napor lopovluka zaslužuje odmor koji ti govori ni više ni manje nego: Welcom to hell i pravu ekipu. Pakao vlastite ispraznosti koji ispunjavaš ispraznim stvarima koje te ne mogu ispuniti i onda bježiš s drogom u svijet koji ne postoji i prestaješ biti TI i postaješ OBJEKT demonskog djelovanja ( ekipa te stvarno lijepo dočekala, ali i uhvatila)  koji te tjera u strah s kojim se ne možeš suočiti pa pristaješ na njega! Djelovanja koji ti puni lažno samopouzdanje da svoje „znanje“ i „snalažljivost“ iskoristiš zapošljavajući ljude koji su „niže kvalificirani“ ili po filmu „debili“ koje ćeš naučiti nekim trikovima kako bi ste se svi obogatili,ali ponajprije ti jer ipak ti si tu bitan! Nećeš valjda zaposliti nekoga tko može misliti svojom glavom i s kime nećeš lako manipulirati. Ovako lijepo zaposliš „neznalice“ i igraš se s njima, zaradiš, usput nađeš neke ljude koji imaju vidljive tjelesne mane i onda s njima igraš pikado – poprilično zabavno, zašto ne bi čovjek bio pikado strelica? Zašto on tebe ne bi mogao zabavljati? Ipak si ti faca, a on ne, on je patuljak sa nižim kvocijentom inteligencije i manom koja te zabavlja. Moram priznati da su to poprilično zanimljivi poslovni savjeti. Što je još zanimljivije je „super“  način na koji ti ukažu kako u javnosti imati odnose kao i legetiman način krađe. Također je zanimljiv način na koji ti u filmu  prodaju antibiotik incest za problem spašavanja rodbine i još ti lijepo navedu nuspojave incesta, ali ti antibiotik lijepo prihvatiš zato što oni imaju super marketinšku priču na koju ti naravno nasjedneš ne razmišljajući o nuspojavama! I onda ne misleći glavom koju imaš se pitaš zašto ne bi oženio svoju sestričnu kako bi je spasio od nekih „prijetnji“? Zašto ne incest kada ti je super? A ti gledajući se smiješ svemu i „zabavljaš“.

Malo ismiju Crkvu pod krinkom zabave, „ zašto ne bi prodali drogu časnama kako bi poludile“, onda ti serviraju homoseksualnost, da se na to nasmiješ i usput kroz zabavu stvoriš krivu sliku o Crkvi, spolnosti i svome dostojanstvu. Onda se curama na latentan način servira kako ne izgledaju poželjno kao cure u filmu pa im odmah ponude i odgovor:“ alo curo jesi li čula za plastičnu operaciju, de idi i sredi se kako spada“, umjesto da im se pošalje poruka da vrijede i da njihovo dostojanstvo nema cijene nego da vrijede pogleda jednog muškarca, a to je muža, a ne tisuće drugih muževa.

Možda ti se ovaj kako je rečeno u filmu „Festival pohlepe i kokaina“  učinio kao neki bezazleni film koji nije možda nešto dobar , ali ipak je za pogledati ok. Ni sam nisi svjestan/a da ti je nanio više štete nego što možeš pomisliti. Kako je to moguće? Sada se zapitaj jesi li se nasmijao/la kada su se s čovjekom igrali pikado? Jesi li se nasmijao/la kada je čovjek u filmu oženio svoju sestričnu? Jesi li se nasmijao/la na ruganje crkvi? Jesi li pogledao/la scene golotinje? Jesi li prihvatio/la razmišljanje zašto ne imati spolne odnose s više osoba? Kako si reagirao/la na psovke?

Ako jesi, shvati da je taj „pikado men“, taj „nisko inteligentni“ čovjek, ta djevojka koja glumi filmu  tvoj brat, sestra i da ima jednako dostojanstvo kao i ti i da si ga upravo ponizio, te da si prihvatio da čovjek sroza svoje dostojanstvo  koje si i ti sebi srozao jer si mu platio da to čini. Zapitaj se bi li htio da tvoju curu/dečka gleda cijeli svijet? Bi li gledao kako je ljubi tamo neki glumac? Kako nju/njega pola svijeta  gleda golu/oga  te da se  većina zarobljenih muškaraca/žena samozadovoljava na to? Jel  bi to htio/la? Vjerujem da ne bi! Zato onda nemoj ni ti činiti ono što ne želiš da tebi čine. I zapamti da je problem današnjeg čovjeka taj što je svoju moć uživanja zloupotrijebio da je izgubio najveći užitak! Brate i sestro, dopusti da te Bog iznenadi sakramentom braka i zato čuvaj svoju spolnost! Dopusti da te Bog iznenadi u lomljenju kruha na oltaru i otkrivanju  talenata i darova koje ti je poklonio! Dopusti da te Bog iznenadi u čistoći srca i molitvi!

Ovim filmom je veličano ono što nije vrijedno spomena i oskvrnuta svetinja ljudskog tijela pod krinkom da tebe spasi i kroz manipulaciju tim stvarima tebe navede na grijeh i povrijedi tvoje emocije, razum i duh! Sve preispitujte jer ne koristi sve čovjeku! Možda će neki reći da je čovjek htio prikazati svoj težak put, ali ima drugih načina koji su ispravni za razliku od ovoga. Ovaj „zabavan“ način na koji je poprilično detaljno ispričana sva prljavština i izopačenost itekako može čovjeka potaknuti na predočeno! Nadam se da su oni kojima je film bio super shvatili konačnu poruku filma i da će prije nego ga preporuče, dva puta razmisliti o tome!

I zato NE „Vuku s Wall Streeta“!

Kristina Bakula

Preporučeno

Leave a Comment