Fax na prvom mjestu

by admin

Rečenica koju smo svi toliko puta čuli. Većinom od mama, tata, baka, djedova, ali i poznanika i svih onih koji nam žele „samo najbolje“.Da ne bi bilo kako nam „đaba“ govore, i sami smo počeli vjerovati u to da nam je fax ispred svega, odnosno, na prvom mjestu. Mislim da su me ljudi uvijek čudno gledali kada bih kroz razgovor izjavila da je moja hijerarhija drugačije posložena. Ne zato jer sam prepametna za ovaj svijet, nego čisto iz razloga jer vjerujem da postoje mnogo važnije stvari od diplome i dobrog prosjeka. Hoćeš listu?

1. Gospodin Isus Krist! Ne znam treba li ovo posebno pojašnjavati jer ako si došao na ovu stranicu i otvorio članak, vjerujem da znaš tko je „to“. To ti je „Onaj“ koji je umro da bi ti mogao živjeti, da bi tvoja duša postala besmrtnom. Žrtvovao je sebe, svoj život, zbog TEBE. Ali ni tu nije kraj! I dan danas neizmjerno te ljubi unatoč tvojoj grešnosti, malovjernosti, nepovjerenju, strahovima i padovima. I to će uvijek ostati tako! Ali postoji „kvaka“: Ljubav možeš osjetiti samo onda kada joj se otvoriš.

2. Obitelj! Znam da je dosadnjikavo i pomalo patetično, ali razmisli malo: da ti netko ponudi bilo što na ovom svijetu (uključujući i diplomu na bilo kojem sveučilištu), bi li prihvatio ponudu u zamjenu da nikada više ne vidiš i ne čuješ svoje roditelje, braću, sestre? Ako dobro razmislimo, mislim da svi razmišljamo jednako – neke stvari se jednostavno ne mogu kupiti.

3. Zdravlje! Jedna rečenica: „Zdrav čovjek ima bezbroj želja, a bolesan samo jednu – da ozdravi!“

4. Prijatelji! Ima ih svakakvih: lažnih, onih koji su tu samo kad im nešto zatreba, onih koji su dobri s tobom dok ne dođe netko treći do onih koji su tu kad je dobro, ali čim malo kiša krene – nestali u vidu magle. Ali vjerujem da svatko od nas ima barem jednog onog pravog i iskrenog koji je tu bez obzira na sve, čije uho najbolje sluša, čija usta govore najiskrenije i najkorisnije savjete, čije je rame najugodnije za plakanje, a zagrljaj najtopliji dio svemira. Bog me blagoslovio s više njih i ne bi ih dala ni za što na svijetu! Nadam se da me razumiješ.

5. Ljubav! Kad dobiješ milost i upoznaš onu iskrenu, čistu, od Boga danu, shvatiš da nema boljeg melema za bilo koju ranu jer sama pomisao na nju vraća te u život.

6. E tek sada ovdje dolazi fakultet – tvoje mjesto slatkih muka koje će ti jednog dana donositi kruh na stol.

Vidiš li sada kolika se neistina krije u prvotnoj tvrdnji?

Svi smo toliko usmjereni na uspjeh i karijeru da nam je i mozak pomućen i da zapravo ne shvaćamo što izgovaramo. A ako bi se koji neuspjeh slučajno potkrao, odmah bismo pravili neviđenu dramu i ponašali se kao da je smak svijeta, u najmanju ruku.

Sljedeći put kada ti fakultet, njegovi sadržaji, zaposlenici i ostali popratni sadržaji budu zagorčavali život, sjeti se da ipak ima puno važnijih stvari u životu i da nije vrijedno gubiti živce i gomilati neprospavane noći zbog nečega što će svakako proći. I razmisli samo kako ćeš se jednog dana smijati svim glupostima oko kojih se trenutno živciraš kao što to sada činiš kada se sjetiš srednjškolskih muka. Odmah ti je lakše?

Zazovi Gospodina da ti pomogne u učenju i ne boj se rokova, profesora ni bilo kog trećeg!

I sam znaš kako je zapisano: „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?“ (Rim 8, 31)

Marija K.

 

Preporučeno

Leave a Comment