Marija – uzrok naše nade i radosti

by Duhos

U mjesecu svibnju smo. Mnogi smatraju ovaj mjesec najljepšim. Raskoš prirode, sunčano vrijeme, duži dani i još toliko toga, čini svibanj omiljenim i dragim u životu ljudi.
Međutim, postoji još nešto što daje posebnu draž i ljepotu svibnju, a to je činjenica da je to mjesec posvećen Mariji, Kristovoj i našoj Majci.
Sjećam se svog djetinjstva, kad je župnik poticao da uz sliku ili kip Gospe stavljamo cvijeće koje uberemo u prirodi. Pozivao je djecu i odrasle na molitvu krunice i hodočašća u Gospina svetišta.
Danas, toliko godina poslije, s radošću i zahvalnošću sjećam se toga. Tada sam na onaj dječji način otkrivao Mariju kao nježnu Majku i voditeljicu na putu vjere. S vremenom sam spoznao da Marija nije samo dragi lik iz Biblije ili Majka Gospodinova, već moja Majka, Majka Crkve.
Papa Benedikt XVI. je zapisao: ,,Da bismo došli do Isusa, trebamo također neka nama bliža svjetla, a to su osobe koje zrače svjetlom koje crpe iz njegova svjetla i predstavljaju nam tako putokaz na našem putovanju. A koja bi osoba mogla biti zvijezda nade više od Marije?”
Marijin život nije bio lagan i romantičan – brojna pitanja na koja nije imala potpune odgovore, nerazumijevanje okoline pa i samog Josipa. Sjetimo se i događaja kad se Isus izgubio na povratku iz hrama te tako prouzrokovao bol i strepnju Mariji. Zatim Isusov ponekad tvrdi stav na Marijine želje i molbe. Duboka patnja i bol u trenucima Isusove muke i smrti. Toliko toga govori o tome da je Majka Božja bila žena koja je istinski doživjela težinu života, ali i pokazuje da je njezina snaga i radost bila u Bogu.
Ona je rasla u vjeri, gradila svoj život u ljubavi i svi njezini postupci, geste, molitve i pogled imaju svoje uporište u ljubavi Božjoj koju je nosila.
Kako je lijepo i utješno otkriti da u životu nisi sam. Isus nam je dao svoju Majku da bude naša prijateljica i vjerna zagovornica na putu vjere.

Mauricio Jakus ǀduhos.com

Preporučeno

Leave a Comment