Preporuke za knjige

by abuzgo

Svećenik prognanika: Damjan de Veuster – W.Hünermann

Još jedna u nizu izvrsnih knjiga njemačkog pisca Wilhelma Hünermanna, po nekima i njegovo najbolje djelo, Svećenik prognanika.
U romanu opisuje život i rad porijeklom belgijskoga misionara Damjana de Veustera, koji je svoj život dijelio s gubavcima na tzv. „otoku smrti“ , Molokaiju. Od seljaka – radnika, preko redovnika i misionara postao je apostol gubavaca, ili kako ga još nazivaju  „Flandrijski lav“. Uhvatio se u koštac s najomraženijim i najodbačenijim bolesnim ljudima s kojima nitko nije htio imati posla. Potpuno im se otvorio i brinuo za njih tjelesno i duševno. Njegova hrabrost pomiče granice normalnoga, a njegova ljubav prema drugima nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. To je upravo ono što bi nas trebalo potaknuti na razmišljanje i djelovanje. Davati se neprestano drugima, u toj mjeri kako bi i nama nakon što umremo mogli na grob napisati: „Nitko nema veće ljubavi od onoga koji daje život svoj za prijatelje svoje“.

Svetac i njegov demon – Wilhelm Hünermann

Pisac na  vrlo detaljan i impresivan način iznosi životopis francuskoga sveca Ivana Vianneya, poznatijeg pod nadimkom arški župnik. Ivan je od malih nogu pokazao veliko zanimanje i ljubav za svetu misu i Djevicu Mariju.  Na putu do ređenja stajale su mnoge kušnje i poteškoće koje nisu pokolebale njegovu odluku da u potpunosti posveti svoj život Bogu. Međutim, kako čitatelj čita dalje, shvati da su to bile samo pripreme i početak tek zagrijanoga đavla za mnogo gore stvari i teže kušnje koje mu je isplanirao. Danas je uzor svim nama, a posebno svećenicima. Pravi je primjer življenja Božje volje bez obzira na prepreke.

Koplje – Louis de Wohl

Kritičari za ovo djelo kažu da je najbolje djelo pisca te jedno od najboljih kršćanskih književnih ostvarenja. Vrlo zanimljiva drama koja je vremenski smještena u posljednje godine Kristova života, a prostorno prati područje od Jeruzalema do Rimskoga Carstva. Donosi život rimskoga centuriona Kasija Longina i opisuje sukob ljubavi i izdaje te osvete i otkupljenja. Kulminira na Golgoti, u svjetski poznatom raspeću Bogočovjeka te prikazuje kako je to utjecalo na jednog od njegovih najmanje poznatih sudionika – čovjeka koji je probo Kristov bok na križu.

Drvo života – Louis de Wohl

Ovim romanom autor još jednom potvrđuje svoju vještinu pripovijedanja. Osim što izvrsno interpretira ondašnje životne prilike i način života, uvjerljivo portretira Helenu i njezin karakter, odnos s Konstancijem, odgoj sina Konstantina te naposljetku, prihvaćanje kršćanstva i potragu za pravim križem. Radnja je smještena u Britaniji i Jeruzalemu, a obuhvaća 4. stoljeće.  Govori o političkim intrigama i romansama koje su se odigravale oko Helene, pobožne i svete majke cara Konstantina, koja usprkos poteškoćama, nije odustajala od potrage za pravim križem na kojem je umro Krist – Drvo života.

Preporučeno

Leave a Comment