„Obitelj započinje u ljubavi dvoje ljudi koji pozivaju u život novog čovjeka, da se rodi u toplom, zaštićenom domu. Gdje se dijete prihvaća u ljubavi, tu ono dolazi kao dar. Gdje se ono želi i gdje je dobrodošlo, tu će u tišini nastati jedna mala oaza. Tko se raduje djetetu, raduje se životu.“ (Phil Bosmans) 

Upravo Svetoj Obitelji čiji blagdan obilježavamo 30. prosinca, upućujemo molitve za sve hrvatske obitelji i obitelji cijeloga svijeta. Zbog toga ovo svoje promišljanje posvećujem obitelji, želeći također počastiti obitelj iz koje sam potekla kao izvor života, ljubavi, dobrote, ljepote.

Prve stranice Pisma donose opis stvaranja muškarca i žene kao vrhunac Božje stvarateljske ljubavi. „I reče Bog: Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim i pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku svoju On ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ Na sliku otajstva Boga koji je Ljubav i Darivanje stvorena je ljudska obitelj, stvoreni su muško i žensko.

Bog je ljudima dao bračni savez kako bi mogli biti blagoslov jedni drugima i svima koji će se iz toga saveza roditi ili u njega biti uključeni. Bog je ljudima, dao da žive u obiteljima, gdje oni tu njegovu “sliku i priliku” trebaju ostvariti i potvrditi. Zato je kršćanska obitelj tako važna karika društva. Vrijednost crkvene zajednice najbolje se potvrđuje (ili osporava) kršćanskim obiteljima koje crkvenu zajednicu ostvaruju. U suvremenom društvu otuđenih pojedinaca kršćanska obitelj ima još istaknutiju ulogu.

Danas se obitelj nalazi u dubokoj krizi. Imam dojam kao da određene snage u suvremenom društvu imaju za cilj razbijanje tradicionalne obitelji, kao zajednice muškarca i žene, utemeljene na uzajamnoj ljubavi, i otvorene životu kao daru koji dolazi „odozgor“. No, ne treba kukati i plakati, nego pozivati današnje kršćanske obitelji da, promatrajući Svetu Obitelj, otkrije vlastiti izvor te vlastito zvanje i poslanje, koje joj je namjenio vječni i dobro Bog.

Obitelj je osjetljiva i krajnje odgovorna institucija. Ono što smo stekli u roditeljskom domu ostaje s nama cijeli život. Obitelj se gradi na ljubavi, požrtvovanju i suodgovornosti. Obitelj je najljepša hrvatska riječ. Obitelj mi je najvažnija u životu. Oni me podržavaju, štite, vole, vesele se sa mnom. I na bilo kojem drugom jeziku, to je najljepša riječ. Obitelj.

Ana Lučić, zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment