Rođenje Blažene Djevice Marije – Mala Gospa

by admin

Na današnji dan, Crkva slavi spomendan Marijinog rođenja. II. vatikanski sabor uči: S Marijom , uzvišenom kćeri Sionskom, poslije čekanja obećanja ispunjavaju se vremena i ustanovljuje se nova Ekonomija, kad je sin Božji od nje uzeo ljudsku narav, da otajstvom svoga tijela oslobodi čovjeka od grijeha.

U Božjem obraćanju zmiji Marija je proročki označena već na prvim stranicama Svetog pisma:- Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: ‘on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu'(Post 3.15).

Marijinim rođenjem započinje nova povijest spasenja. Nju naviješta prorok Izaija kad govori: ‘Evo začet će Djevica i roditi Sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!’ (Iz 7,14). Taj Bog s nama, s Marijom je i u Mariji je od početka. Njene kreposti odražavaju život u Božjoj prisutnosti.

Ona nam je uzor poslušnosti Bogu, suživota s Isusom, osjetljivosti za druge, podnošenju patnji koju prolazi uz Sina. U njoj je sigurnost osobe oslonjene na Boga u skladu s čijom voljom i u čijoj milosti korača kroz život.

Naš Bog nije onaj koji šuti. On nalazi put do nas, želi da ga čujemo. Za posrednicu tog razumijevanja bira ženu. Majku. Ona je ona koja u svojoj utrobi, hramu, prvom tabernakulu čuva Emanuela. On je onaj koji od nje uzima ljudsku narav. Stoga je Marijino rođenje početak stvaranja novog čovjeka, onog koji smije sudjelovati i u njegovu trpljenju, dakle i u djelu spasenja.

‘Cijelu vječnost čovjek će se radovati da je mogao sudjelovati u trpljenju, da je Isus htio i njega upotrijebiti, da je Isusovo djelo spasenja barem malo i čovjekovo djelo. Bog nas želi podići na svoju vlastitu razinu…’ (Kruh koji se lomi, Wilfrid Stinissen)

Mala Gospa uspjela je prehodati tu nepremostivu razinu i u svojoj šutljivosti odlučno nam je progovorila: Učinite što vam kaže. Na put poslušnosti Bogu, s kojeg je Adam zalutao, upućuje nas Bogomajka, majka po kojoj Crkva danas u pripjevnom psalmu kliče: Radujem se u Gospodinu, radujem se!

Antonija Martić, podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment