Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

by admin

Blažena Djevica Marija očuvana je Božjom povlasticom od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća i cijeli je svoj život živjela bez grijeha. Znači, na Mariju nije prešao, istočni, praroditeljski grijeh, iako je začeta biološki od oca Joakima i majke Ane, i to stoga što je Bog Mariju od “istočnog grijeha” sačuvao već u krilu njezine majke Ane i to zato što je nju (Mariju) tako unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu.
Marija je sva čista, bez i malo ičega grešnog.
U njoj, po Božjoj zamisli, utjelovila se Božja Riječ da cijelom svijetu pokaže čistoću kojom duša treba zračiti koja Boga nosi u sebi. Marija je predodređena (to nije lako razumjeti), bila je sva Božja, tako da ju ništa u ni jednom trenutku njena života nije moglo odijeliti od Njega koji je izabrao nju za tako svetu Majku. Majku Svoga Sina koja je bez ikakvog udjela ljudske tjelesne ljubavi, začela čistoćom i snagom Duha Sve¬toga, po Božjoj zamisli i njenu pristanku, da bi se utjelovila i rodila Božja Riječ koja je Isus Krist, koji je slika Oca i Njegove neizmjerne ljubavi za čovjeka.
Jasno da je Božja Riječ trebala tu čistoću, sliku takvog majčinstva i nesebične ljubavi, uzor vjernosti služenja i poniznosti, one koja je bila u tijelu ali ne od tijela, bezgrešna kao Nebo koje je u sebi nosila. Zavrijedila je Marija zvati se i biti Majka Božja, Majka Kristova, kako bi u svojoj bezgrešnosti ostala čista i djevica, ona koja je Kristovu bol nosila, Njega slijedila i s Njim pobijedila.

Bog traži i naš pristanak kao i Marijin, otvoreno srce za Njegovu Riječ koja će nas preobraziti, makar i nakon grijeha, po sakramentima svete Ispovjedi i Pričesti, da zrcalimo Radost i pronosimo Život, koji je dragocjen, po Onome koji je za sebe rekao “Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu, osim po meni.” (Iv 14,6)
Marija koja je rodila Život, majka je Života, bez grijeha je začela i zato se nju treba moliti da nas sačuva od grijeha. Posebno mladima može biti i jest zagovornica da bi sačuvali i tijelo i srce čisto, nevinost ljubavi koja iz srca proizlazi.
Božja Riječ trebala je čisto tlo da bi u njemu rasla, plodnu zemlju, da bi tolikim rodom urodila. Nitko kao Marija ne može se toliko zauzeti za nas, koja je bila Djevica i ostala Djevica i po rođenju utjelovljene Ljubavi – da bi nas dovela do Vječnosti. Bog nam otkriva nebo Marijine duše po Isusu, koji je Nju na nebu okrunio i postavio ju za Kraljicu Neba i Zemlje, da bi po njoj Kraljevstvo Božje došlo u naša srca, i u ovaj svijet koji vapi za spasenjem.
Zagledajmo se stoga u našu nebesku Majku, Blaženu Djevicu Mariju, poniznu i milosti punu. Milosti za nas koji smo na putu.

Preuzeto sa: zsa.podvinje.org │duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment