Plava crta
Četvrtak, 6.12.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Niz je različitih predaja o ovom znamenitom svecu. Neke od njih kažu kako je sv. Nikola još kao dijete činio dobra djela i pomagao potrebite. Osim toga, potjecao je iz imućne obitelji te je svojim bogatstvom pomagao siromašne i bolesne.
Vjerovanje o sv. Nikoli kakvog danas slavimo i poznajemo razvilo se na temelju brojnih predaja. Jedna od poznatijih je svakako priča o tri djevojke i njihovom ocu, propalom plemiću.
Za Nikolina života živio je plemić koji je osiromašio tako da nije imao novca za udaju svojih triju kćeri. Stoga ih je odlučio prodati drugim mladićima. Nikola je čuo za tu priču te odluči pomoći djevojkama i plemiću, kako djevojke ne bi završile u rukama zločestih i ružnih Krampusa. Noću je pod prozor plemićeve kuće donosio zlatnike. Kada se približilo vrijeme udaje najmlađe kćeri, plemić je odlučio saznati tko mu pomaže. Nikolu je čekao čitavu noć, a on se popeo na vrh kuće i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Na ognjištu su se sušile čarape te su zlatnici pali ravno u njih.
Upravo iz ove predaje razvila se tradicija današnjeg Djeda Božićnjaka u svezi s dimnjakom i tradicija stavljana darova u čizmicu specifična za svetoga Nikolu. Ova tradicija raspršila se po čitavom svijetu, ali sa različitim tumačenjima i nazivima. Primjerice, u Engleskoj svetoga Nikolu zovu Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Suvremena tradicija Djeda Božićnjaka predstavlja istu poruku kao i sveti Nikola, a to je poruka darivanja i dobročinstva.
Darovi za blagdan svetoga Nikole razlikuju se od božićnih te trebaju biti skromni i jednostavni. To je najčešće nekoć bilo koštunjavo voće poput urešenih oraha i lješnjaka, mandarina ili naranča, manja igračka, slikovnica i slično. Sva djeca trebaju očistiti svoje čizmice i staviti ih u prozor kako bi sveti Nikola u njih stavio darove.Inače, sveti je Nikola nakon smrti, sahranjen u Myri gdje su mu relikvije počivale sve do 1087. godine, kada su ih 62 mornara prenijeli u Bari. Relikvije sv. Nikole položene su u kriptu novosagrađene romaničke bazilike, a položio ih je sam papa Urban II. Od tada Bari postaje čuveno mjesto za mnogobrojne hodočasnike, a to je ostao i do današnjeg dana. Sveti Nikola proslavljen je milošću mirotočenja tako da se na sami blagdan uzima iz groba s njegovih relikvija sveto miro i dijeli se svm prisutnim hodočasnicima. Sama milost potvrda je Boga o slavi svetoga Nikole, utjeha je onima čija je vjera slaba i poljuljana.

Preuzeto sa: zsa.podvinje.org │duhos.com

  

Četvrtak, 6.12.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
30
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 9. dan

Dan prije Duhova i stigli smo do posljednjeg dana naše devetnice Duhu Svetom. Budi predan Bogu i Njemu zahvalan na svemu što čini u tvom životu. Ustraj u molitvi i djelima ljubavi. Budi prepoznat po tome što si Dijete Božje, sljedbenik Isusa Krista. Slavi ga i hvali. 

Plava crta
29
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 8. dan

Zahvaljuj Duhu Svetome i moli za snagu i vodstvo u životu. Ne posustaj. Tvoj život obilovat će plodovima, a ti biti ispunjen mirom, snagom i nadahnućem sile odozgor. Neka siđe sila odozgor i slomi sve okove zla i grijeha, neka nas ispuni ljubavlju i radošću. Aleluja! 

Plava crta
23
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 2. dan

Otvori riznicu darova Duha Svetoga u svom životu.

Plava crta
16
pro
2018

Pružimo ruku Isusu

On se protivi i danas kada se mi osvećujemo. Po svojoj smrti nudi nam oprost….

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.